Förutom risken att träffas av skott från skjutvapen eller granatkastare, måste man också akta sig för laser. Foto: Stefan Bokström/SVT

Livsfarligt att ignorera militärens varningsskyltar: ”Idag har vi kastat handgranat”

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten ser ett ökande problem med allmänhet som av misstag befinner sig inne på militära skjutfält under övningar. Trots att det är förbjudet och kan vara förenat med livsfara.

Ofta är det helt okej för vem som helst att promenera, cykla eller på andra sätt befinna sig på militära skjutfält. Men ibland, mer ofta under vår och höst, använder försvaret skjutfälten för att öva med skarpladdade skjutvapen, granatkastare, handgranater och ögonskadlig laser, bland annat. Då är det inte tillåtet för allmänheten att vara i området.

Livgardet: ”De missar inte skyltarna”

Trots bommar, skyltar och anslagstavlor med information så händer det ett tiotal gånger varje år att någon dyker upp på Livgardets övnings- och skjutfält i Kungsängen – mitt under pågående övningar.

På andra ställen i landet är problemet ännu större, enligt Mikael Löfberg som är chef för Livgardets övnings- och skjutfält. Han berättar att de han möter ofta ursäktar sig med att de inte sett skyltarna, men han tror inte det är hela sanningen.

– Jag vill påstå att de inte missar skyltarna utan de chansar nog en hel del, de tror nog inte att det är så farligt att gå in, säger Mikael Löfberg.

Eftersom det kan hända, i värsta fall, att flera skyltar ramlat ned eller täckts över brukar Mikael Löfberg be de som hamnat fel att visa vilken väg de kom så att han ser var skyltar saknas.

– Jag ber dem visa mig tillbaka till sin bil och hittills har det aldrig hänt att vi saknat skyltar, säger Mikael Löfberg.

Granater och ögonskadlig laser

Det finns flera faror med att vara på skjutfältet när man inte får. Förutom risken att träffas av skott från skjutvapen eller granatkastare, måste man också akta sig för laser. Laservapnen är ljudlösa vilket innebär att man kan komma nära en övning utan att höra något – och lasern kan göra dig blind.

Något att tänka på även när skjutfältet är öppet för allmänheten är att inte plocka upp metallskrot eftersom delarna kan innehålla oexploderad ammunition.

Varför måste försvaret ha skjutfält?

Så länge vi har uppdraget att försvara riket så måste vi också öva på att skjuta skarpt, säger Mikael Löfberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer