Jurist om kommunens hantering: ”Ett varnande exempel”

Publicerad

Bo Ericson är förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd AB. Han är starkt kritisk till hur Sollentuna kommun agerat efter anmälan om sexuella trakasserier. Han menar att kommunen brustit och anser att man nu måste ta den utsatta kvinnans önskemål på allvar.

SVT har granskat fallet ”Anna”, där en kvinna anställd vid Sollentuna kommun sextrakasserades av sin chef. Den senaste tiden har hon varit sjukskriven eftersom hon vägrar jobba i närheten av sin förra chef – som kommunen kräver.

– Att sitta i närheten av min chef, eller säga upp mig, det är de alternativen som jag har fått, säger Anna.

Bryter mot flera bestämmelser – enligt juristen

– Om det har gått till så här är det ett varnande exempel, säger Bo Ericson.

Han menar att kommunen brutit mot flera bestämmelser, exempelvis andra kapitlet i diskrimineringslagen som handlar om utredning.

– Det borde naturligtvis ha varit chefen, som utsatt henne, som fått flytta på sig i första hand. Nu gjorde man inte det och då är det minsta man kan begära att de går kvinnan till mötes och flytta henne längre bort.

I videon förklarar juristen vad kommunen gjort fel i fallet ”Anna”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.