Foto: SVT

Roboten Tengai sköter anställningsintervjuer i Upplands-Bro

Uppdaterad
Publicerad

Upplands-Bro kommun är först med att använda Tengai, den första intervjuroboten, när de ska anställa. Med en så kallad blindintervju med den sociala AI-roboten ska rekryteringsprocessen blir mer fördomsfri.

Roboten Tengai är utvecklad av det svenska rekryterings- och bemanningsföretaget TNG och är, så vitt man vet, den första roboten som ska användas vid anställningsintervjuer.

Den arbetssökande gör först en anonym ansökan samt personlighets- och begåvningstester anpassade för den tjänst som personen söker. Därefter får arbetssökande med rätt matchning träffa Tengai  för en blindintervju.

Alla sökande får samma frågor och följdfrågor. Svaren transkriberas och ges till rekryterare som sedan väljer vem de vill träffa för ett verkligt möte.

– Tengai är fördomsfri eftersom den ställer frågor och inhämtar information utan att göra någon värdering av det som kandidaten säger. Den bedömer inte kandidaten och ställer en följdfråga utifrån det. För det är egentligen där fördomarna kommer in, att vi gör en värdering av svaret och tar diskussionen vidare därifrån, säger Sinisa Strbac, robottränare på TNG.

Upplands-Bro först att prova

Och det är alltså Upplands-Bro kommun som är först ut att prova Tengai i rekryteringsprocesser.

– Det är en del av vårt arbete med fördomsfri rekrytering som vi har hållit på med i många år. Vi har provat med rekrytering utan CV och det här kändes som nästa steg, säger Karl Öhlander, tf kommundirektör.

Foto: SVT

Kommer kunna bedöma själv

Roboten som Upplands-Bro kommer använda är en första version. Men efter årsskiftet är förhoppningen och planen att Tengai kommer kunna göra egna sammanvägda bedömningar av de sökande, för att sedan presentera utvalda kandidater som rekryterarna träffar.

För att säkerställa att processen fortfarande är fördomsfri kommer TNG att arbeta för att ha en diversifierad grupp som programmerar och koderna kommer att granskas löpande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.