Den misstänkte mannen var anställd inom Försvarsmakten Foto: SVT/TT

Försvarschef häktad för grovt sexbrott

Uppdaterad
Publicerad

En högt uppsatt chef inom Försvarsmakten har häktats vid Nacka tingsrätt misstänkt för grovt koppleri och våldtäkt. Brotten ska enligt åklagaren ha begåtts mellan åren 2012-2018 mot en och samma kvinna.

– Vi kan konstatera att vi har en medarbetare som har häktats misstänkt för brott. Det här brottet är inte relaterat till medarbetarens arbete eller Försvarsmakten, säger Jesper Tengroth, försvarets pressekreterare, till TT.

Mannen, som är i 50-årsåldern, häktades på sannolika skäl misstänkt för grovt koppleri och våldtäkt. Enligt häktningsframställan har det grova koppleriet pågått mellan 1 januari 2013 och 4 maj 2018 i två kommuner i Stockholmsområdet. Den misstänkta våldtäkten ska ha skett någon gång under 2012 i en av kommunerna.

– Det är samma målsägande i alla fall men jag vill inte gå in på relation till målsäganden. Vi har utrett ärendet under några månader. Det är målsäganden själv som har anmält och det är de uppgifterna tillsammans med viss skriftlig dokumentation som har lett fram till gripandet, säger kammaråklagare Daniel Suneson i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

– Koppleriet består i att mannen har främjat och understött en verksamhet som har gått ut på att sälja sexuella tjänster. Nu går utredningen vidare med förhör med olika personer och genomgång av vissa beslag som har gjorts, säger Daniel Suneson.

Sannolika skäl

Daniel Suneson menar att bevisningen är tillräckligt stark för att han ska vara misstänkt ”på sannolika skäl,” säger han till SVT Nyheter. Han berättar även att det inte finns något som tyder på att mannen ingått i någon grupp.

– Vilka sätt han gått tillväga vill jag inte kommentera i dagsläget. Vi har inte kommit tillräckligt långt i utredningen, säger Daniel Suneson.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ulrika Borg, målsägandebiträde för kvinnan som polisanmält mannen. Foto: SVT

Aftonbladet har varit i kontakt med mannens advokat som uppger att den misstänkta nekar till alla anklagelser.

Rättelse: Tidigare uppgavs i artikeln att mannen jobbat för polisen. Den uppgiften var felaktig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer