Foto: SVT

Trafikkontoret: ”Företag vill ställa ut 15 000–20 000 cyklar och skotrar”

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad ser med oro på att allt fler bolag vill ställa ut hyrcyklar och hyrskotrar på Stockholms gator.

– Om alla företag som kontaktat oss skulle ställa ut cyklar så handlar det om 15 000–20 000 cyklar i Stockholm. Då blir belamringen ett väldigt stort problem, säger Johan Sundman, projektledare på Stockholms stad.

Sedan slutet av augusti har det funnits hyrskotrar på Stockholms gator. Tillsammans med de hyrcyklar som även ställts ut runtom i Stockholms stad så ser trafikkontoret ett möjligt problem med för många skotrar och cyklar på gatorna i framtiden.

I bland annat San Francisco har staden begränsat antalet företag som får ställa ut hyrskotrar, och även hur många hyrskotrar som får finnas på gatorna.

Företaget bakom hyrskotrarna ser istället skotrarna som en stor möjlighet att förbättra miljön i Stockholm.

– Det absurda är att man tycker att det är okej med alla bilar som står parkerade på gatorna. Nu reagerar man på att det är många cyklar och skotrar, som faktiskt tar mycket mindre plats och är mycket bättre för miljön, säger Fredrik Hjelm, som tror att mycket av biltrafiken i större städer kommer att ersättas av cyklar ock skotrar inom några år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.