I en ny bok berättar Mariama Jobe om sina erfarenheter och minnen och ger råd till svarta kvinnor och flickor. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Fick nej av litteratureliten – satsar internationellt

Publicerad

När Mariama Jobe fick avslag på sin ansökan om medlemskap i Sveriges författarförbund tappade hon först lusten att skriva. Senare blev det ett uppvaknande: Det var dags att bredda sin scen. Nu väljer hon att satsa på en internationell karriär istället.

Mariama Jobe debuterade som poet och 2016 vann hon ”Ortens bästa poet”. 2018 gav hon ut sin första bok och 2019 sin andra. Därefter ansökte hon om medlemskap i Sveriges författarförbund vars stadgar reglerar att ”Den som offentliggjort två verk av konstnärligt eller vetenskapligt värde skall anses vara berättigad till medlemskap”.

Men Mariama Jobes ansökan avslogs utan någon motivering.

”Jag tycker att man alltid ska överklaga”

Under 2019 fick Sveriges författarförbund in 307 ansökningar om medlemskap. 74 av dem avslogs.

– Förbundsstyrelsen lämnar aldrig någon motivering till avslaget men om beslutet överklagas får den som har överklagat ta del av motiveringen, säger Susanne Steneros som är förbundsombud och sekreterare för invalsnämnden.

Sveriges författarförbund svarar inte på frågor om enskilda ärenden men enligt Susanne Steneros är det vanligaste skälet till avslag att det saknas redaktörshjälp.

– Jag tycker alltid att man ska överklaga ett beslut som man är missnöjd med.

Kommer inte söka på nytt

I Mariamas avslag uppmanades hon att ansöka på nytt när hon hade fler verk utgivna men trots att hon nu är aktuell med sin tredje bok kommer hon inte göra ett nytt försök. Istället kommer hon att satsa på en internationell karriär. Hör henne berätta varför i videon.

Fotnot: Det finns inget släktskap mellan reporter och intervjuperson trots samma efternamn.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.