Mannen som utförde den sexuella handlingen på hästen fångades på film av en fölkamera. Foto: Privat

Förgrep sig på dräktig häst – fångades av fölkamera i boxen

Uppdaterad
Publicerad

Natten mellan fredag och lördag förgrep sig en man sexuellt på ett dräktigt sto och eventuellt ytterligare en häst i ett stall på Värmdö. Bilder från ena tillfället finns på film då den aktuella boxen är utrustad med en övervakningskamera, närmare bestämt en fölkamera.

– Jag blev helt chockad när jag tittade på filmsekvensen. Man förstår inte vad man ser, tror inte att det är sant, det är helt horribelt, säger Åsa Lindblom, ordförande i Värmdö ridklubb.

På ridklubben finns det 25 privathästar i ett stall och 27 ridskolehästar i en annan byggnad.

En man gick in i det olåsta privatstallet vid 02-tiden på fredagsnatten och förgrep sig på ett dräktigt sto. Stoet ska föla i påsk och har sedan några veckor tillbaka en kamera placerad i sin box. Detta för att ägaren skall kunna se hur hästen beter sig på nätterna och få larm när stoet ska föla.

Upptäcktes genom filmmaterial

Det var när ägaren gick igenom filmmaterialet på lördagsmorgonen som hon såg att någon varit inne i hennes hästs box. Hon larmade då omedelbart ridklubben för att höra hur hästen mådde. Ridklubbens ordförande gick sedan mer noggrant igenom det inspelade materialet och såg då hur en man utför sexuella handlingar med hästen.

– Ägaren har inte klarat av att se på det inspelade materialet, hon mår så klart jättedåligt över det som hänt, säger Åsa Lindblom

Händelsen polisanmäldes direkt och under söndagen bekräftade veterinären att någon misstänks ha förgripit sig på ytterligare en häst i stallet.

Enligt Åsa Lindblom framstår mannen som hästvan i filmsekvensen.

– Det är också jätteobehagligt att den här personen ännu inte har gripits, fortsätter hon.

Hur mår hästarna nu?

– Veterinären har varit här och tagit prover, men det verkar som att allt är bra både med hästarna och det ofödda fölet, säger Åsa Lindblom.

Ännu ingen gripen – men bevisläget gott

Polisen var på plats och säkrade dna-spår under lördagen. En förundersökning om brott mot djurskyddslagen är inledd.

– Vi hoppas att snart kunna gripa den misstänkta gärningspersonen, då vi har säkrat dna och har tillgång till filmsekvensen, säger Anna Westberg, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Åtgärder ska diskuteras på krismöte

I stallet ska det under söndagen hållas ett krismöte om det inträffade och vad man kan göra för att förhindra att obehöriga tar sig in i stallen framöver.

– I natt hade vi vakter som höll koll, men på sikt funderar vi på att eventuellt sätta upp flera övervakningskameror i stallet. I nuläget finns det bara en kamera och det var i den boxen där övergreppet skedde, säger Åsa Lindholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer