Förorten vill tänja ut svensk kultur

Uppdaterad
Publicerad

Vad är egentligen konst och är förorten bara på ett sätt? I en nytt konstprojekt i Botkyrka vill skaparna ifrågasätta etablerade sanningar.

Ur ett samarbete mellan Botkyrka konsthall och föreningen Orten i fokus växte konstprojektet Din fram. Dels blev det en kulturtidsskrift och en utställning i konsthallen.

– Målsättningen är att få in kultur från miljonprogrammen i hela Sverige, säger Alex Rodallec som är chefredaktör för tidningen och medlem i Orten i fokus.

Hennafärgat skägg, tatueringar och dancehall är några av ämnena som berörs i tidsskriften Din. Första tidsskriften har getts ut och tanken är att ge ut tre om året.

Somaliska män med rött skägg

Tidningen är gratis och finns hos föreningar, på ungdomsgårdarm, i butiker och kaféer runtom i Stockholm. Alex Rodallec tycker bilden av förorten är förenklad och vill bredda vyerna.

– Jag har också fått lära mig mycket nytt. Till exempel varför somaliska gubbar har rött skägg.

Varför har männen det?

Det är sunna. Vilket betyder tradition inom islam. Männen har det för att profeten hade det, och det ses som något bra att efterlikna profeten, säger Alex Rodallec.

Stulna visioner i förorten

Med projektet vill skaparna ifrågasätta normer och etablerade sanningar – till exempel vad svensk kultur är och hur förorten ser ut. Sonia Sagan berättar om ett verk av gatukonstnären Max Miliciano. Han syns bland annat i kollektivtrafiken, där han vänder på reklamplanscher och skriver sina budskap.

– Det kretsar kring visioner som blivit stulna från de som bor långt ut från innerstan.

Få in förortsbor i konsten

Med både utställningen och tidsskriften vill skaparna också påverka förortsbor som inte vågar se sig själva i en konstvärld.

– En får med sig en inbillad värdelöshet på grund av att man bor i ett socioekonomiskt område, hur ens föräldrar pratar och hur en klär sig. Och den inbillade värdelösheten blir ett handikapp inom konstvärlden, säger Sonia Sagan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.