1971 sopades fortfarande en stor del av gatorna för hand. Foto: Ur ”Dom säger att det är hängbjörk i kvastskaftet”/SVT

På 70-talet hånades gatsoparna av stockholmarna

Publicerad

Det var inte länge sedan Stockholms gator städades för hand – ett både smutsigt och bullrigt arbete. Men värst av allt var de hånfulla kommentarerna från förbipasserande stockholmare. Det visar videon ovan, som klippts ur en SVT-dokumentär från 1971.

Och så här såg gatopningen ut under förra seklet.

Gatsopare på Strömgatan vid Karl XII:s Torg runt år 1900. Då bestod soporna på gator och torg mest av hästspillning och en del makadam som malts ner. Morgonsopningen, som kunde börja redan klockan ett på natten, var den viktigaste och noggrannaste städningen. Dagsopningen bestod av punktvisa insatser med dragsopningskärra och kvast av björkris. En målsättning var att sopa så försiktigt som möjligt så inte damm virvlade upp i onödan. På bilden syns en kärra där skyffeln töms och blir till lock när man välter över handtaget. Foto: Digitala Stadsmuseet
Automobil för gatubevattning vid Östra station 1907-1910. Foto: Stockholms Stadsmuseum
Sprillans ny gatsopningsmaskin år 1927. Foto: TT
Renhållningen på Strandvägen i hörnet Grevgatan 1959. Foto: Lennart af Petersens/Stockholms stadsmuseum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.