Före detta bostadsministern Stefan Attefall menar att Stockholm bryter mot lagen mot kommunala särkrav. Foto: SVT

Förre bostadsministern: Stockholm bryter mot lagen

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm bryter mot lagen. Det anser förre bostadsministern Stefan Attefall som drev igenom en lag som skulle förhindra kommunala särkrav. Men han får mothugg av stadsbyggnadsborgarrådet som anser att den förre bostadsministern vill bygga miljonprogram överallt.

Den förre bostadsministern Stefan Attefall är på besök i Stockholm och träffar det borgarråd som är ansvarigt för byggfrågor i staden. Tillsammans promenerar de runt genom Norra Djurgårdsstaden där miljökraven är extra hårda. Attefall anser att Stockholm bryter mot den lag han instiftat.

– I praktiken ja, genom att man ålägger byggarna att skriva på ett miljöprogram där energikraven är annorlunda än de statliga kraven som Boverket utfärdar, säger Stefan Attefall.

”Kan inte bygga miljonprogram överallt”

Enligt lagen får kommunerna inte införa särkrav som går utöver de regler som gäller landet som helhet. Norra Djurgårdsstaden ska enligt Stockholm visa vägen mot en hållbar framtid, men planerna bryter inte mot lagen anser det ansvariga borgarrådet i Stockholm. Man har inte ställt några speciella krav på de 50 företagen som bygger de dyra, miljövänliga bostäderna.

– Här vill företagen visa upp sina innovationer, sin nya teknik. Sedan har vi andra ställen runt om i staden där det passar med ett standardiserat boende och industriellt byggande. Men vi kan inte bygga miljonprogram överallt som Stefan Attefall tycks ha velat, säger stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M).

Hela stadsdelar med dyra bostäder

Enligt Attefall är priset högt och det får hyresgästerna betala. En vanlig trerumslägenhet på 75 kvadratmeter i Norra Djurgårdsstaden kostar runt 15 000 kronor i månaden enligt statistik från bostadsförmedlingen.

– Det blir olyckligt när man bygger en hel stadsdel, en stad med svenskt mått med 12 000 bostäder och alla bostäder blir dyra. Ingen av bostäderna blir för människor med normala eller låga inkomster, säger Stefan Attefall.

Och den förre bostadsministern ser bekymrat på att kommunerna kan strunta i den lag han instiftat:

– Jo, men så här är livet för den nationella församlingen, riksdagen. Alla lagar får inte fullt genomslag. Det är ett bekymmer tycker jag, säger Stefan Attefall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.