Kriminologen Sven Granath berättar om hur skjutningar påverkar ett mindre samhälle så som Jakobsberg. Foto: SVT

Forskare: ”Man skjuter där man hittar sina offer”

Uppdaterad
Publicerad

Om det är en trendbrott eller inte att skjutningar har inträffat i Järfälla kommun de senaste två månaderna är för tidigt att säga, men att det rör sig om unga personer med lågt konsekvenstänkande är tydligt menar Sven Granath. kriminolog och analytiker vid polisen i Stockholm.

I Järfälla kommun har skjutningarna fördubblats sedan 2015 och flera av dem har skett på platser där många människor befinner sig, som bostäder, restauranger och livsmedelsbutiker.

Enligt kriminologen och analytikern Sven Granath sker 70 procent av alla skjutningar på allmänna platser så som parkeringar, gator och torg. Övriga skjutningar sker mot eller i en bostad, restaurang eller matvarubutik.

Konflikter kan ha tippat över

Sven Granath menar att många av de som är inblandade i skjutningarna är unga människor med lågt konsekvenstänkande.

Det höga polisiära trycket i Tensta och Rinkeby kan också ha påverkat att konflikterna tippat över till Järfälla. För att stävja detta måste polisen beslagta fler vapen och klara upp fler skjutningar menar han.

– Har man bevittnat en dödsskjutning så tar det lång tid att bli av med de minnena. Folk är på sin vakt och det ger signaler om att ingen bryr sig och att det är fritt fram, säger Sven Granath.

I videon längst upp kan du höra Sven Granaths analys kring vad som händer när skjutningar drabbar ett område och om vilka spår det lämnar på lokalområdet och de boende.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skjutningar i Järfälla

Mer i ämnet