Gråsälarna i Östersjön fortsätter att öka i antal. Foto: Lars Pehrson/TT

Forskare: Skjut fler sälar

Uppdaterad
Publicerad

Det kustnära fisket drabbas när populationen av sälar blir fler. Det visar en ny rapport från bland annat Stockholms universitet. Men nu har forskarna kommit fram till att man kan skjuta av ytterligare en del av sälbeståndet, även om åsikterna går isär.

Sälbeståndet har länge varit en het fråga, men i en ny rapport har tolv forskare från bland annat Stockholms universitet undersökt hur mycket djur verkligen äter till havs och de i särklass viktigaste fiskätande däggdjuren visar sig vara sälarna.

Under 80-talet var sälen nästan utrotningshotad, men tack vare en friskare Östersjö är sälbeståndet nu på en hög nivå och fortsätter att öka.

Rimligt att skjuta fler

– Om vi vill hålla sälbeståndet på den nivå vi har idag, då ska vi skjuta 3 000 gråsälar per år. Det är en väldigt hög nivå jämfört med vad vi har nu. Om vi vill minska beståndet, vilket jag inte tycker alls vore orimligt, då måste det skjutas ännu mera, säger professor emeritus Sture Hansson.

Idag får man årligen skjuta 560 gråsälar under skyddsjakt. Men med en dryg månad kvar är knappt hälften av kvoten fylld. Det är också ovanligt att man skjuter så många.

I takt med att beståndet ökar äter också sälen mer fisk och nu tycker professor emeritus Sture Hansson, att det rimligaste vore att minska bestånden ordentligt.

Åsikterna går isär

Men Olle Karlsson som är sälforskare vid Naturhistoriska riksmuseet tycker däremot inte att det är ett så stort problem att sälarna äter mycket fisk.

– Naturligtvis är det ett problem för den enskilde kustnära fiskaren. Men det finns en massa näringar som har försvunnit eller förändrats, säger han.

Däremot menar sälforskare Olle Karlsson att det inte finns något biologiskt problem med att skjuta av mer säl, däremot ett politiskt.

– Det kan nog bli ganska krångligt eftersom åsikterna om sälförvaltning skiljer sig mellan olika länder i Östersjön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.