Därför sker åldersdiskriminering på arbetsmarknaden Foto: Karin Ahlgren

Forskaren om åldersdiskriminering: ”Problemet är tydligt”

Uppdaterad
Publicerad

Det är främst tre faktorer som ligger bakom åldersdiskrimineringen på den svenska arbetsmarknaden. Det handlar bland annat om förmågan att lära sig nya saker, vara flexibel och idérik.

Magnus Carlsson, en av författarna bakom forskningsstudien ”Bortvald på grund av ålder – åldersdiskriminering vid rekryteringar” förklarar orsakerna till att personer så unga som i 40-årsåldern väljs bort på arbetsmarknaden. Klart är att det inte handlar om kompetensbrist.  

– De experimentella metoder som vi har använt i den här studien visar klart att det inte kan bero på kompetensen. Det är klart att det handlar om åldersdiskriminering, säger Magnus Carlsson, docent i nationalekonomi vid Linnéuniversitetet.  

Magnus Carlsson poängterar att det är svårt att mäta åldersdiskrimineringen men han vill samtidigt lyfta frågan till en politisk nivå eftersom han anser att problemet påverkar det svenska arbetsmarknaden både på kort och lång sikt.

SVT rapporterade · Åldersdiskriminering - har du drabbats?

Laddar in inlägg...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer