Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stiftelsens grundaren har enligt Säkerhetspolisen kopplingar till Muslimska brödraskapet. Foto: SVT

Förskola riskerar radikalisera barn – stängs av Stockholms stad

Uppdaterad
Publicerad

Stiftelsen Framstegsskolan får inte längre driva förskolan Saimagården i Akalla. Det beslutade Stockholms stad på fredagen efter att ha granskat verksamheten, skriver SvD. Anledningen är olämpliga personer i stiftelsens ledning.

Det började med att Skolinspektionen återkallade tillståndet för Stiftelsen Framstegsskolan att driva den fristående grundskolan Framstegsskolan, med 88 elever, i Rågsved.

Kopplingar till Muslimska brödraskapet

Skolinspektionens utredning visade att flera medlemmar i styrelsen ansågs ha värderingar oförenliga med skolverksamhet.

En av stiftelsens grundare, som fortfarande bedöms ha stort inflytande över skolan, har till exempel suttit som ordförande i flera organisationer som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) klassat som inspirerad av Muslimska brödraskapets ideologi – som bland annat förespråkar sharialagar.

”Barnen riskerade att utsättas för radikalisering genom att vistas i en miljö som förespråkar enklavisering av samhället, istället för respekt för de mänskliga rättigheterna och grundläggande demokratiska värderingar.” Säpos bedömning – ur Skolinspektionens rapport.

Stockholm stad startade egen utredning

Stockholms stad har tillsynsansvar för förskolan Saimagården med 57 barn i verksamheten. Efter Skolinspektionens beslut startade de en egen granskning av stiftelsens lämplighet och har nu gått på Säpos linje – och beslutat dra in tillståndet.

Stiftelsen Framstegsskolan har överklagat Skolinspektionens beslut och kan överklaga även stadens som börjar gälla 17 augusti.

SVT söker stiftelsen för en kommentar.

Hör skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer