Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Att byta blöja i en mörk park är allt annat än ett drömscenario, berättar ”Andrea” som är pedagog på en förskola med liten skolgård i Stockholm. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Förskolepedagogen: ”Vem vill byta blöja i en mörk park?”

Uppdaterad
Publicerad

Förskolepedagogen ”Andrea” har länge arbetat med barn. Hon har sett hur små gårdar påverkar barnens energinivå negativt eftersom dessa inte tillåter aktiva lekar. Samtidigt tvingas personalen ofta välja bort promenader till andra parker på grund av avstånd, mörker och hygienskäl.

SVT träffar ”Andrea” som arbetar på en förskola i Stockholms stad. Hennes barn måste gå en bit till närmsta gård eftersom förskolans egna är för liten. Men gården man går till har inga redskap och är inte optimerad för barnlek.

Många väljer bort promenaden

Föräldrarna lämnar och hämtar sina barn på gården och nu på vintern har ”Andrea” och hennes kollegor lagt märke till en förändring i barnens beteende.

– Det är mörkt ute när föräldrarna lämnar barnen på gården. Jag märker ju att barnen kollar på oss med rädsla i ögonen. De lämnar inte vår sida för de vet inte vad de ska göra i mörkret, säger hon.

Samtidigt avstår många av ”Andreas” kollegor att gå ut med barnen alls på grund av situationen, vilket påverkar barnens sinnesstämning. Hör hennes berättelse i klippet ovan.

SVT har varit i kontakt med flera förskolepedagoger som inte velat berätta om konsekvenserna av små gårdar. Andrea heter egentligen något annat och har valt att vara anonym på grund av sin rädsla att förlora jobbet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer