Arkivbild. Foto: TT

Förskolor stänger på grund av värmen

Uppdaterad
Publicerad

Fem kommunala förskolor i Hägerstens och Liljeholmens stadsdelsområde har fått stänga efter att man uppmätt över 30 grader i deras lokaler. Personalen har beslutat att inte fortsätta verksamheten under dagen på grund av värmen.

Under gårdagen bestämde stadsdelsförvaltningen att stänga en förskola fram till helgen och under fredagen håller ännu en förskola stängt. Ytterligare tre förskolor stängde efter klockan 12, rapporterar DN.

– Barnen leker i vattenspridare, vi har mycket glass, saft, salta pinnar, vatten till personalen som får ta tätare raster. Vi har platschefer som är ute och tittar och när de larmar och säger att pedagogerna mår dåligt och även barnen är matta och inte vill dricka, och då fattade vi det beslutet, säger Cecilia Hjelm, områdeschef östra förskoleområdet i Hägerstens och Liljeholmens stadsdelsförvaltning.

Över 30 grader inomhus

Det har aldrig tidigare hänt att förskolor får stänga på grund av för höga temperaturer men efter att man uppmätt temperaturer över 30 grader i lokalerna bestämde stadsdelsförvaltningen att stänga ned verksamheten för att barnen och pedagogerna mådde dåligt.

– Det är runt 30 grader inomhus och mer, det handlar om personal och barnens välbefinnande. Det här har pågått under flera veckor och husen är uppvärmda och det är svårt att kyla ned, säger Cecilia Hjelm.

Föräldrarna förstår att man stänger

Cecilia Hjelm har pratat med några föräldrar och säger att de är väldigt förstående och tycker det är ett bra beslut att stänga.

– Det vi inte har och som förvaltningen kanske får tänka på till nästa sommar, om det skulle bli så varmt igen, är AC på vissa av våra sommarförskolor. Där gäller det att vara ute i god tid till nästa sommar.

– Nu är det helg och vi hoppas verkligen att det kommer som utlovat att det blir svalare till helgen och förhoppningsvis regn. Vi räknar med att öppna på måndag igen och så får vi se veckan som kommer hur det blir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.