Årsta holmar ligger mitt i Årstaviken söder som Södermalm.

Första reservaten på åtta år

Uppdaterad
Publicerad

-Detta visar att vi kan bygga för ett växande Stockholm samtidigt som vi bevarar viktiga grönområden, säger Per Ankersjö (C), stadsmiljöborgarråd.

Men miljöpartiet är kritiska och befarar att halva Älvsjöskogen bebyggs.

Stockholm får tre nya naturreservat, meddelade alliansen stolt idag. Det handlar om Årstaskogen med Årsta holmar, Kyrkhamn vid Hässelby och Älvsjöskogen.

-Det här är tre reservat med en djup folklig förankring. När vi nu bygger för ett växande Stockholm är det viktigt att peka ut var vi inte bygger, säger Sten Nordin (M), finansborgarråd.

Östra Älvsjöskogen oskyddad

Men bebyggelse är fullt möjligt i den östra delen av Älvsjöskogen. Det är nämligen bara den västra delen, som gränsar till Älvsjös villaområde, som får skydd som naturreservat. Älvsjöskogen klyvs av järnvägsspår och den östra delen, Rågsveds gröna lunga, är alltså inte med inom reservatets gränser.

-Det vi drivit är den västra delen. Vi har gjort avvägningar, det finns också ett stort behov av att bygga bostäder i Älvsjö, säger Per Ankersjö (C), stadsmiljöborgarråd.

Inget på åtta år

Tre nya naturreservat på en gång, det låter mycket, men blir genast mindre när man tittar bakåt.

2003 pekade staten ut tolv områden i Stockholm som man menade borde skyddas mot framtida exploatering. Fem av dom hann bli reservat på tre år. Men 2006 när den borgerliga alliansen tog över blev det tvärstopp.

-När vi bromsade var det för att vi befarade att reservatsbildningar skulle hämma bostadsbyggandet. Men nu har vi arbetat igenom detta och ser att vi kan kombinera naturreservat och bobyggande på ett bra sätt, säger Sten Nordin.

Miljöministern arg

Inför valet 2010 ilsknade dåvarande miljöminister Andreas Carlgren till och krävde tio nya naturreservat i Stockholm under denna mandatperiod.

Nu, med fyra månader kvar till nytt val, får vi alltså tre – eller två och ett halvt. Vilket upprör miljöpartiet.

Vill skydda hela

-Hela poängen med naturreservat är att skydda mot exploatering och därför känner vi stor oro över att bara delar av Älvsjöskogen blir reservat, säger Åsa Lindhagen, gruppledare för Miljöpartiet i stadshuset.

-Vi vill inrätta sju nya naturreservat och vi vill skydda hela Älvsjöskogen, inte bara delar som idag, tillägger Åsa Lindhagen (MP).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.