Hakkorsen är borta, men annat klotter är fortfarande kvar. Foto: SVT

Försvarets sängar nedklottrade med sexism och nazistiska symboler

Uppdaterad
Publicerad

Amfibieregementet i Haninge har upptäckt nazistiska, sexistiska och pornografiska budskap klottrade i Försvarsmaktens sängar. Nu byts sängarna ut. – Det är oacceptabelt, det här är inte vad vi står för, säger kommunikationschef Magnus Lindstedt.

I höstas kom det fram att klotter i form av hakkors och sexistiska budskap hittats på Försvarsmaktens sängar, något som DN var först att rapportera om. En upptäckt som rimmar illa med Försvarets värdegrund.

– Den som hyser sådana här åsikter bör fundera på om den har i Försvarsmakten att göra, säger Magnus Lindstedt, kommunikationschef för Amfibieregementet i Haninge i Stockholms södra skärgård.

Men trots att myndigheten ser mycket allvarligt på klottret är fenomenet knappast nytt.

– Vi fick rapporter redan i höstas om att det förekommer olämpligt klotter i våra sängbottnar, i överslafen. När vi fick rapporterna inledde vi ett arbete med att identifiera de berörda sängarna och började att byta ut slafarna på hela garnisonen, säger Magnus Lindstedt.

Hur länge har klottret funnits i era sängar?

– Det är svårt att sia om, klotter i sängbottnar är ett fenomen som förekommit i alla tider. Dessutom har det varit stor omsättning av folk som sovit i sängarna. I vissa sängar bor samma person i sex månader, och i andra sängar bor det upp emot tio personer på två månader, säger Magnus Lindstedt.

Magnus Lindstedt, kommunikationschef vid Amfibieregementet i Haninge, i Stockholms södra skärgård. Foto: Försvarsmakten/Mattias Nurmela

Vad vidtar ni för åtgärder?

– Vi har inte kommit i mål med arbetet att byta ut sängarna. Det finns fortfarande sängar som inte är utbytta och som kommer att bytas ut de kommande veckorna, säger Magnus Lindstedt.

Kan gå till personalansvarsnämnden

Amfibieregementet i Haninge kommer inte att försöka ta reda på vem eller vilka som klottrat. Men om man ändå identifierar personer bakom klottret så kommer det att få konsekvenser.

– Det finns en överhängande risk att klottret suttit där ett tag. Men om vi kan bevisa vem som klottrat så kan det bli en fråga för försvarets personalansvarsnämd, säger Magnus Lindstedt.

På Amfibieregementet bedrivs olika typer av verksamhet, bland annat finns där grundläggande militär utbildning (GMU), hemvärnssoldater och soldater från andra förband.

– Vi kan ha allt från 50 personer till 300 personer här när vi har fullt med rekryter och kanske en övning som pågår samtidigt, säger Magnus Lindstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer