Foto: TT

Fortsatt avvaktande bostadsmarknad i april

Publicerad

Bostadsmarknaden i Stockholms län är fortsatt avvaktande. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Bostadsrätterna i Storstockholm backade med en procent under april, medan priserna i centrala Stockholm låg helt stilla.

– Tittar man på rikets prisutveckling den senaste 12-månadersperioden så skedde den största prisnedgången under andra halvåret 2017 för både bostadsrätter och villor, säger Per-Arne Sandegren analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

– Sedan dess har prisnedgångarna stannat av vid något som kan liknas vid en platå. Men platån ser olika ut för de olika bostadsslagen, villor uppvisar positiva tendenser medan trenden för bostadsrätter är fortsatt svagt negativ.

Villamarknaden

På villamarknaden var priserna i Storstockholm plus minus noll under april. Årstakten är dock nedåt i Storstockholm med minus sju procent.

– Antalet försäljningar sjönk med -9% under april, från dryga 9.000 till knappt 8.200 jämfört med förra året, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, om försäljningen i hela riket.

– Sett till årets fyra första månader är dock volymen bara 2% lägre eftersom året inleddes med stor försäljningsvolym innan det nya amorteringskravet började gälla.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.