Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här drar en märklig båt med ett tjugotal rör drar fram vid Djurgården, syfte – att rädda Stockholms vattendrag. ”Botten är stendöd”, säger experten. Foto: SVT/Ann SehlinVisa alla (2)
Visa alla (2)

Här ska död havsbotten väckas till liv igen

Publicerad

Avloppsvatten och föroreningar har bidragit till att vissa delar av Stockholms vattendrag drabbats av övergödning. Djurgårdsbrunnsvikens botten beskrivs som stendöd av experter. Nu satsar Stockholm stad på att få tillbaka växt- och djurlivet. 

Fram och tillbaka åker båten över Djurgårdsbrunnsviken. Den är försedd med ett tjugotal rör som sprider ut en aluminiumlösning i vattnet för att minska fosforhalten. Åtgärden förväntas minska mängden fosfor med 1 ton. Efter behandlingen ska vattnet bli klarare och bottenvegetationen komma tillbaka.

– Den här metoden är ett effektivt sätt att ta hand om de giftiga ämnen som redan finns i vattnet, säger Katarina Luhr (MP), miljöborgarråd Stockholm stad.

Stadens förhoppning är att fosforfällningen ska ha effekt i 15 år framåt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer