Foster aborterades i vecka 30 – bedömdes vara i vecka 13

Uppdaterad
Publicerad

En förundersökning har öppnats av polisen gällande vållande till annans död, efter att ett foster aborterats i vecka 30. Ett tragiskt misstag bedöms ligga bakom händelsen.

Karolinska sjukhuset i Huddinge har polisanmält sig självt, efter att av misstag ha aborterat ett foster i vecka 30. Åklagaren bekräftar till tidningen Dagen att händelsen utreds som vållande till annans död.

-Enligt min uppfattning i nuläget är det ett barn som aborterats, säger åklagare Jennie Nordin till tidningen.

I Sverige är det olagligt att utföra en abort efter att 21 veckor och 6 dagar gått av graviditeten.

Ska ha feltolkat ultraljudsundersökningen

Ultraljudet visade att kvinnan som ville göra abort var i trettonde veckan, när hon i själva verket alltså var i trettionde veckan.

Enligt verksamhetschef Catharina Lyckborg på gynmottagningen finns det ingen rimlig förklaring, men man anser att undersökningen utförts korrekt.

-Det är tolkningen av undersökningen som inte varit korrekt, säger hon.

Läkaren som gjorde mätningen ska ha använt fel mätskala i ultraljudsapparaten. Åklagaren vill inte svara på om någon är misstänkt och hänvisar till förundersökningssekretess.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer