Framgång för Södertäljeinsats

Uppdaterad
Publicerad

51 dömda, 41 misstänkta och stopp för mångmiljonsvindel. Det är facit för den största, gemensamma satsningen hittills mot grov organiserad brottslighet. Men polisen i Södertälje vill mer.

– Vi siktar på att ta oss högre upp, säger Johan Thornberg, biträdande chef för insatsen.

Den 1 september faller domen i hovrätten mot de 17 personer som dömdes i tingsrätten för inblandning i tre uppmärksammade gängmord. Utredningen var bara den första inom den myndighetsgemensamma insats mot grov organiserad brottslighet i Södertälje som har pågått sedan 2010. I juni dömdes 34 personer i en gigantisk assistanshärva för grov ekonomisk brottslighet. Förundersökningar pågår mot ytterligare 41 personer knutna till två olika hemtjänstföretag.

Ekobrottshärva i Södertälje

-Insatsen har gått enligt plan. Det återstår en hel del, bland annat domar som ska träda i laga kraft, men vi har också flera pågående ärenden, säger Johan Thornberg, chef vid polisens Aktionsgrupp Stockholm.

50-tal ärenden

Totalt inom insatsen, som sysselsätter ett stort antal utredare på flera myndigheter, är ett 50-tal ärenden som rör ekonomisk brottslighet i gång. Vissa är polisiära förundersökningar, andra utredningar hos myndigheter som Skatteverket. Enligt Johan Thornberg finns det flera ärenden av samma dignitet som assistanshärvan och hemtjänstfusket.

Steget mellan gängmord och hemtjänstfusk kan tyckas långt, men polisen menar att allt är en del av en maffialiknande struktur i tre nivåer. Nivå tre är våldskapitalet, nivå två de så kallade experterna som kan vara allt från advokater till företagare. Nivå ett utgörs av ”imperiebyggarna”.

-De förekommer sällan i brottsliga sammanhang och har ett stort inflytande socialt, ekonomiskt och politiskt i lokalsamhället, säger Johan Thornberg.

Siktar uppåt

TT: Har ni kommit åt nivå ett än?

-Vi siktar på att komma uppåt. Jag tror att vi kommer lyckas.

Insatsen har fått förlängt en gång och nuvarande beslut gäller till årsskiftet. Beslut om ytterligare förlängning kommer troligen att fattas i höst. Men Johan Thornberg säger att bekämpandet av Södertäljes kriminella parallellsamhälle inte tar slut med insatsen.

-Det behövs säkert 10-15 år innan man når full effekt, det är ett långsiktigt arbete att förhindra att människor går in i den här strukturen.

Insatsen Tore 2 hittills

 * Södertäljenätverket: 17 personer dömdes i tingsrätten för inblandning i tre mord. Den 1 september faller hovrättens dom.

 * Assistanshärvan: 34 personer dömdes i juni 2014 för att ha lurat Försäkringskassan på närmare 30 miljoner kronor. Domen har överklagats och går upp i hovrätten den 9 september.

 * Hemtjänstfusk: 33 personer knutna till ett av Södertäljes största hemtjänstföretag misstänks för grova bedrägerier mot kommunen och Arbetsförmedlingen. Två av personerna är anställda vid ett stort utbildningsföretag och misstänks för att ha utfärdat falska betyg. Åtal väcks troligen i höst.

 * Hemtjänstfusk: 8 personer knutna till ett annat av stadens hemtjänstföretag misstänks för grova bedrägerier. En av dem är en revisor på Skatteverket. Företagets vd misstänks också för bedrägeri mot Allmänna arvsfonden inom en annan verksamhet.

 * Skatteverket har efter utredningar upptaxerat privatpersoner och företag för mångmiljonbelopp.

Källa: Södertälje tingsrätt (TT)

Fakta: Satsning mot organiserad brottslighet

 * 2009 startade en stor myndighetsgemensam satsning mot grov organiserad brottslighet.

 * Arbetet är organiserat i åtta aktionsgrupper som arbetar med särskilda insatser.

 * Södertäljeinsatsen och Malmöinsatsen är de hittills mest omfattande.

 * Inblandade myndigheter utöver Polisen: Skatteverket, Försäkringskassan, Kronofogden, Säpo, Kustbevakningen, Tullverket, Ekobrottsmyndigheten, Åklagarmyndigheten, Kriminalvården och Migrationsverket. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekobrottshärva i Södertälje

Mer i ämnet