Från fraktcontainer till studentbostad

Uppdaterad
Publicerad

Just nu byggs 65 mobila studentbostäder i Sundbyberg.

I Sundbyberg finns fraktcontainrar som ska vara med och lösa bostadsbristen för Stockholms studenter. Byggföretaget XLNT Living har skapat moderna bostäder på 26 kvadratmeter av begagnade fraktcontainrar.

Flyttbara bostäder

I Hallonbergen ska snart 65 studentbostäder stå klara. Bostäderna är mobila och har tillfälliga bygglov. Det innebär att de kommer stå här i minst fem år och maximalt 15 år.

– Tillfälliga bostäder med den byggteknik som finns idag är ett bra alternativ för både studenter och ungdomar. Vi har hittat containrar som vi har byggt om till bostäder. Just den här vi befinner oss i har kanske varit i Kina, Amerika eller Afrika, säger Elman Azari som är partner för XLNT Living.

ABC: Är det inte svårare än så här att lösa bostadsbristen?

– Jo, det svåra är att det handlar om vilja. Vill man så kan man. Vi i Stockholm måste tänka lite mer tillfälligt. Allting kan inte alltid vara långsiktigt på hundra år, ibland får man använda mark i fem år, då är det en bra lösning då, säger Jonas Nygren (S) som är kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg

Tack vare att byggföretaget utgår från en fraktcontainer så håller man nere kostnaderna. Något som i slutändan gynnar studenten. För 5.000 kronor i månaden får man bostad, el, värme, Internet, tv och hemförsäkring.

– Slutprodukten är ju väldigt bra och jag tror att det här är en lösning som gör att vi i alla fall tillfälligt kan få ut fler studenter ut på bostadsmarknaden, säger Jonas Nygren (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Studentcontainer i Hallonbergen

Mer i ämnet