De självkörande bussarna kommer gå i en slinga mellan Victoria Tower och Kista Galleria. Foto: Pia Heick/SVT

Nu blir självkörande buss verklighet i Kista

Uppdaterad
Publicerad

För första gången kommer självkörande fordon att rulla i reguljär busstrafik i Sverige, och de gör det i Kista. Bussarna kommer att vara gratis.

– Bussarna kommer att kunna ta upp till tolv passagerare åt gången och kommer att köra i en slinga i Kista var femte minut mellan Victoria Tower och Kista Galleria, säger David Erixon som är kommunikationschef på bussbolaget Nobina, som tillsammans med bland andra SL, Stockholms stad och Ericsson står bakom projektet.

Testkörs i sex månader

De självkörande bussarna kommer att testköras i reguljär busstrafik i Kista under sex månader. Målet är att självkörande bussar ska kunna användas i större skala i den reguljära kollektivtrafiken i Stockholm, bland annat i Barkarby med start till hösten.

– Framtidens kollektivtrafik behöver flera olika lösningar, där självkörande bussar blir ett viktigt komplement för en bättre framkomlighet och för att underlätta vardagsresor dörr till dörr, säger trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M).

De självkörande bussarna kan ta upp till tolv personer. Foto: Pia Heick/SVT

Dator styr bussen

I januari kommer bussarna, som alltså inte har någon förare, att börja gå i trafik. Men de första dagarna kommer de att köras utan passagerare.

– Bussarna kommer att behöva ”lära sig” rutten, trafiken och miljön den ska åka i. Den dator som styr fordonet, spelar in information de första dagarna bussen kör. De olika uppgifterna vävs sedan samman, så att datorn kan styra fordonet säkert, säger David Erixsson.

Bussarna har flera sensorer, bland annat där fram och vid hjulen, för att kunna stanna om någon går ut framför bussen. Foto: Pia Heick/SVT

Kundvärd ombord

Under den tid som projektet pågår kommer det att finnas en kundvärd ombord, som kan svara på frågor men som också kan ta över styrningen av bussen om något skulle gå fel.

– Det här skapar trygghet för passagerarna, men dessutom kräver Transportstyrelsen att det finns en ansvarig person ombord på bussen för att alla tillstånd ska gälla, säger David Erixon.

Så här ser de självkörande bussarna som ska börja rulla i Kista ut. Foto: Pia Heick/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.