Frånstötande musik ska hålla ungdomar borta från garage

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera klagomål om stökiga ungdomar i ett garage i Vallentuna, testas nu en annorlunda metod för att få dem att sluta hänga där: frånstötande musik som ska spela bort ungdomarna.

– Folk hänger här. Ibland kan det hända att folk röker här nere. De kan vara fulla och så, säger Josefine Trojmar och Tilde Eriksson som har parkerat sin mopedbil i Coop-garaget i Vallentuna.

Garaget är ett populärt tillhåll för ungdomar, och några av dem har betett sig illa.

Josefine Trojmar och Tilde Eriksson.

– Det är obehagligt att gå ner hit när det är 15 ungdomar med huvor uppe, säger Janne, som inte vill uppge sitt efternamn.

– Det värsta är att en granne åkte på en käftsmäll av en kille som stod och pinkade i trappuppgången här, säger Rolf Lindgren.

Efter möten med otrygga grannar som bor ovanpå garaget har nu fastighetsägaren Fastpartner och Vallentuna kommun kommit överens om flera åtgärder för att hantera problemet.

Skärande flöjtmelodier och gubbrock

Kommunen har satt upp övervakningskameror, medan Fastpartner tagit till en mer udda åtgärd: en ”ungdomsrepellerande” musikanläggning som ska göra garaget mindre trevligt att umgås i.

TV: Se inslaget här – med musik

När SVT Nyheter Stockholm besöker garaget får vi bland annat höra en skärande flöjtmelodi, instrumental gubbrock och generisk house. Musiken verkar inte heller gå hem hos de boende.

– Det är inget som man går och köper på musikaffären direkt, säger Rolf Lindgren.

Rolf Lindgren tycker att musiken är sådär.

Janne tror att klassisk musik hade fungerat ännu bättre för att få bort hängandet i garaget.

– Jag tror att står man här och röker och kastar öl så blir det inte så trevligt om man lyssnar på Bach och Beethoven. Den typen av musik kan vara tröttande om man inte gillar den.

Vem som har valt musiken, det kan Fastpartner inte riktigt svara på.

– Jag tror att det är standardmusik som följer med när man köper anläggningen, säger Patrik Arnqvist, regionchef på Fastpartner.

Verkar ha gett effekt

Kamerorna och musiken verkar ha gett effekt. De grannar vi träffat säger att det nu är färre ungdomar i garaget – men att vissa har börjat hänga i trapprummet som leder upp till bostäderna.

– De har eldat på elledningar, pissat i hallen och så eldade de i hissen i påskas, berättar Janne och visar bilder på sin mobil.

Någon eldade i hissen som leder upp till bostäderna.

Nu kräver Janne att parkeringen för de boende skärmas av, eller att dörren till trappuppgången får kodlås.

– Jag vet inte om det är en lösning, men det är definitivt åtgärdsförslag som Fastpartner har diskuterat tillsammans med kommunen, säger Fredrik Sandell, säkerhetssamordnare på Vallentuna kommun och fortsätter:

– Det här ska vara en parkeringsyta. Kommunen erbjuder lokaler och aktiviteter som är bättre anpassade för ungdomar på andra håll.

De vuxna vill att ungdomarna ska hänga på ungdomsgården Nova, men den tilltalar inte alla, säger Josefine Trojmar och Tilde Eriksson.

– Jag vet inte riktigt varför folk hänger här nere, men det kan vara för att det inte finns några vuxna som håller koll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.