Fria Teatern firar 40-årsjubileum

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms äldsta fria teatergrupp började för 40 år sedan med pjäsen ”Hur började eländet?” Pjäsen spelades på gator och torg och ensemblen tog tunnelbanan dit folk ville ha dem.

-Vi hade inga resurser, ingen turnébil, ingen scenteknik. All rekvisita låg i en plastpåse, några gasmasker och en historiebok, berättar Birgitta Sundberg och Håkan Jonson på Fria Teatern.

Pjäsen som de trodde var en dagslända gick så bra att de bara fortsatte, de turnérade landet runt med pjäser på teman som bruksnedläggning, avfolkning och urbanisering. Tusentals åskådare såg deras revy Härliga tider i Vitabergsparken 1973 och den visades i TV. De gjorde också en tv-film om kommunal demokrati som byggde på almstriden i Kungsträdgården.

Efter tio års flackande fick de ett eget teaterhus, en tom skola i Högdalen, där de fortfarande håller till. De har också en liten scen på Kungsholmen. Det är stor skillnad på när de började med gatuteater. Idag spelar de för barn, ungdomar och vuxna på två scener. Under åren i Högdalen har de haft många publiksuccér med alltifrån Gökboet, Dracula, och Lars Norén till Bamse.

Fria Teatern började med Birgitta Sundberg, Håkan jonsson, Anders Linder, Jörgen Lantz och Hans Wigren, idag är Birgitta och Håkan kvar. De är också ett par privat men säger att de inte har tröttnat på vare sig teatern eller varandra, trots en evig kamp för att få pengarna att räcka till, och de hoppas på 40 år till för teatern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.