Foto: SVT

Hon vill frigöra kvinnans sexualitet genom att bära bikini

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har Kurdistan varit representerat i en internationell skönhetstävling. Och Miss Kurdistan bor i Hjulsta i nordvästra Stockholm.

Som första kvinna i världen har Dalia Hassan, 26, representerat Kurdistan i en av världens största skönhetstävlingar Miss Grand international. Trots att kurderna inte har en egen stat.

– Vi är ett av världens största minoritetsfolk och har redan viss självständighet i de kurdiska delarna av Irak, säger Dalia.

Hon ser deltagandet som ett steg på vägen till ett internationellt erkännande av Kurdistan. Men andra stora skönhetstävlingar som Miss World och Miss Universe har inte accepterat Kurdistans medverkan.

Vill frigöra kvinnors sexualitet

För Dalia handlar inte skönhetstävlingar bara om glitter och glamour, utan hon använder Miss-titeln som ett redskap att påverka kurdiska kvinnors situation i hemlandet.

– Det handlar om att frigöra kvinnans sexualitet, bland annat genom att ställa upp i bikini. Det gör man inte som kurdisk kvinna i Kurdistan i dag.

På vilket sätt kan en skönhetstävling förbättra kurdiska kvinnors situation?

– När man bryter mot normerna lite grann, gradvis, kommer det till slut bli normaliserat. Nu finns det flera tjejer som vill delta i skönhetstävlingar. De kommer ställa upp i bikini och sedan kommer det bli en vanlig sak för folk där nere.

Förebild för unga tjejer

Kändisskapet har inneburit att många tjejer har hört av sig till henne.

– Unga tjejer som bor där nere har skrivit och säger att de också vill ställa upp i skönhetstävlingar men att deras föräldrar inte tillåter det. Även kurdiska tjejer i Sverige som inte får träffa sina pojkvänner, har hört av sig.

Blivit kallad oren

Att sticka ut på det sätt som Dalia har gjort innebär risker. Hon har utsatts grova hot i sociala medier.

– Den del säger att jag borde bli överlämnad till Islamiska Staten (IS). De anser att jag inte har någon heder och att jag är en kaffer, alltså icke-troende muslim. Och att jag är oren.

Men hon har inte låtit hoten påverka hennes arbete. I dag driver Dalia en egen välgörenhetsorganisation som hjälper människor i krigsdrabbade områden i Mellanöstern. Drivkraften har hon med sig från barnsben.

– Pappa och andra släktingar har blivit torterade i fängelse. Därför är mitt välgörenhetsarbete personligt på ett helt annat sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.