Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anna Bergqvist, enhetschef på Skolinspektionen, berätta om hur problemen på skolan uppdagades. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Friskola i Stockholm stängs – elever riskerar att radikaliseras

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen drar in tillståndet för bolaget ALM Education, som driver Cordoba International School i Stockholm. Enligt myndigheten riskerar elever på skolan att radikaliseras.

Uppgifterna bygger på information från Säkerhetspolisen.

I yttrandet uppger Säkerhetspolisen att flera anställda och personer i ledningen stått i kontakt med våldsbejakande islamister. Säkerhetspolisens yttranden baseras delvis på underrättelseinformation.

– Vi bedömer att personerna är olämpliga att driva skolverksamhet, säger Anna Bergqvist, enhetschef på Skolinspektionen.

Hur kommer det sig att verksamheten ändå kunnat fortsätta så pass länge?

– När det gäller riskerna som Säkerhetspolisen ser så fick vi faktiskt in ett konkret yttrande i augusti som sedan var tvunget att förtydligas i oktober. Så jag tänker inte att vi har legat på latsidan.

Stänger först 8 januari

Skolan bedriver enligt sin hemsida utbildning för elever från förskoleklass till årskurs 9, samt fritids. Totalt ska 516 elever gå på skolan.

Eftersom elevernas hemkommuner måste få möjlighet att omplacera eleverna, och Skolinspektionen förordnar därför att beslutet ska gälla från och med den 8 januari.

Skolan kommer överklaga beslutet

Skolan har tre veckor på sig att överklaga beslutet. Något ALM Educations vd Ulla Parkkinen säger att de kommer göra.

Till SVT säger hon att beslutet att stänga skolan är felaktigt och att de inte kan försvara sig eftersom de inte har fått ta del av Säpos undersökning.

– Vi vet inte vad informationen från Säkerhetspolisen innehåller och det är på vaga grunder man stänger en skola som varit verksam i 26 år på Järvafältet. Och som aktivt arbetat mot islamisering, våldsbejakande, extremism och gängkriminalitet, säger Ulla Parkkinen.

Förälder: ”Chockad”

På tisdagseftermiddagen träffar SVT en förälder utanför skolans lokaler som skulle hämta sitt barn.

– Jag är chockad och vet inte om det här. Jag har varit nöjd med hur skolan har hjälpt mitt barns språkliga utveckling, säger pappan.

Pappan berättar att han inte hört talats om att elever riskerar att radikaliseras. Foto: Leonora Toplica/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.