Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johan Bratt, chefläkare i Region Stockholm berätta om hur läget ser ut. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Fyra av sex akutsjukhus nu i stabsläge i Stockholmsregionen

Uppdaterad
Publicerad

Antalet patienter som vårdas med covid-19 fortsätter att öka i Stockholmsregionen. Läget i vården är mycket ansträngt och fem av sex akutsjukhus har nu gått upp i stabsläge.

Danderyds sjukhus beskriver situationen som ”ansträngd” och att infektionssäsongen – med både covid-19 och influensa – belastar regionen hårt.

Stabsläget innebär att sjukhuset minskar den planerade vården och vidtar åtgärder för att säkra tillgång till bland annat bemanning och vårdplatser.

Flera behöver intensivvård

Totalt vårdas nu 630 patienter med covid-19 på sjukhus eller inom geriatrisk vård, visar nya siffror från Region Stockholm. Det är 108 fler än vad som rapporterades förra tisdagen. 16 patienter behöver intensivvård.

– Dessutom ligger ett 60-tal patienter inne för influensa och våra barnverksamheter har det tufft med RS-viruset, säger Johan Bratt, chefläkare i Region Stockholm.

Stabsläge på fem av sex sjukhus

Det ansträngda vårdläget nu har lett till att även Danderyds sjukhus gått upp i stabsläge, S:t Görans och Södertälje sjukhus gick upp i stabsläge under tisdagen. Redan tidigare har Södersjukhuset och Norrtälje sjukhus fattat samma beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.