– Det har varit ett jättetufft beslut, vårt sista alternativ, säger Yvonne Nordlind på Skansen. Hör henne i klippet. Bilden till vänster visar en av Skansens vargar 2020. Foto: Janerik Henriksson / TT / Daniel Westling / SVT

Skansens vargar har avlivats – nya arter ska flytta in

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet togs förra veckan och på onsdagen avlivades fyra vargar, en äldre hane och tre yngre. Anledningen är att fjällräven ska flytta in och att det inte finns någon plats kvar för vargen på Skansen, något som P4 Stockholm var först med att rapportera.

– Vi kan jobba mer artbevarande med fjällräven än vad vi kan jobba med vargen. Vi har försökt hitta alternativa lösningar för vargarna men inte hittat någon lösning. Det har varit ett svårt beslut att fatta, säger Yvonne Nordlind, chef på marknads och kommunikationsavdelningen.

Enligt Yvonne Nordlind så är det svårt att omplacera vargar då flera andra djurparker avvecklar sina vargavdelningar och att släppa vargarna tillbaka i naturen går inte.

Varje år avlivar Skansen djur men då oftast relaterat till bakomliggande sjukdomar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.