Foto: TT

Fyrabarnsmor steriliserade sig – blev gravid på nytt

Publicerad

En kvinna som steriliserat sig blev gravid igen – två år efter ingreppet. Nu har sjukhuset anmält sig själv. ”Steriliseringar är inte 100-procentiga”, säger Charlotta Grunewald, områdeschef för obstetrik på Karolinska universitetssjukhuset.

Efter sitt fjärde kejsarsnitt beslutade kvinnan att sterilisera sig 2011. Ingreppet genomfördes i samband med kejsarsnittet på specialmödravården på Karolinska universitetssjukhuset.

Trots det blev hon två år senare gravid igen och tvingades göra en abort som hon upplevt som både fysiskt och psykiskt påfrestande, enligt sjukhusets lex Maria-anmälan.

– Steriliseringar är inte 100-procentiga, sådana här fall har förekommit tidigare, i synnerhet efter kejsarsnitt, säger Charlotta Grunewald, områdeschef för obstetrik på Karolinska.

Hur vanligt är det att man kan bli gravid, trots sterilisering?

– Det är jätteovanligt, men förekommer, säger hon.

Har det begåtts något fel i samband med operationen?

– Han som opererade kvinnan var erfaren och vi har gått igenom journalen, i vilken vi inte kan hitta att han har gjort något fel. Men vi vill också få det bekräftat av Inspektionen för vård och omsorg. Men det som har hänt är olyckligt och tråkigt för patienten, säger Charlotta Grunewald.

Fakta: Steriliseringar

Visa

År 2012 ökade antalet steriliseringar med 3 procent, jämfört med året innan. Ökningen beror på det ökade antalet manliga steriliseringar, nio procent. Antalet kvinnliga steriliseringar minskade något, med en procent. Totalt steriliserades nästan 2.500 kvinnor och lite fler än 2.000 män. Antalet kvinnliga steriliseringar har minskat avsevärt under 2000-talet. År 2012 utfördes 55 procent av steriliseringarna på kvinnor.

Fakta: Institutet för hälsa och välfärd

Så går en kvinnlig sterilisering till

Visa

Sterilisering innebär att transporten av spermierna i äggledarna förhindras genom att äggledarna täpps till eller skärs av. Det kan till exempel utföras genom titthålskirurgi eller i samband med kejsarsnitt. Ett annat sätt är att placera små implantat i äggledarna. Ingreppen sker under narkos.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer