Gamla soptippar innehåller farliga ämnen

Uppdaterad
Publicerad

En ny kartläggning av nio kommuner i Stockholms län visar att många före detta soptippar fortfarande innehåller giftiga ämnen som är farliga för människor och natur. Flera av dem ligger i tätbebyggda områden.

Fler än 120 före detta soptippar har kartlagts, och tre av dem klassas som riskklass 1, den högsta klassningen. Det innebär att det finns en mycket stor risk för människor att exponeras för föroreningarna, och att det finns stora förutsättningar för att gifterna kan sprida sig i mark och grundvatten.

Ett av de områden som klassas som riskklass 1 är gräsmattan vid Jakobsbergs simhall, där det tidigare deponerats slagg och aska från Lövsta sopförbränningsanläggning. Enligt rapporten innehåller marken här till exempel arsenik, bly, alifater, koppar, nickel och zink, och det finns alltså en stor risk för människor att exponeras för de här föroreningarna.

Hög farlighet

-Det är föroreningar med hög farlighet som finns där tillsammans med att det är i närheten av en skola som gör att den platsen hamnar i en hög riskklass. Och det visste kommunen själva om, att det var föroreningar med hög farlighet som fanns där, säger Jeanette Winter, geovetare på företaget Ramböll som genomfört kartläggningen.

Redan 2003 beslutade Järfälla kommun om att åtgärder skulle genomföras på platsen, och året efter hägnades området in, men det är allt.

-Tanken är att sanera området så småningom. Det har pågått en diskussion i Järfälla under ganska lång tid om att bygga om eller bygga till simhallen, och det är nu som man har sagt att det ska byggas en ny simhall, och om hallen byggs så kommer området att saneras, säger Björn Sundblad, chef på fastighetsavdelningen i Järfälla kommun.

Två högriskområden i Lidingö kommun

Två andra platser i de undersökta kommunerna klassades som riskklass 1, båda finns i Lidingö kommun, den ena på en av Fjäderholmsöarna, den andra precis vid ett koloniträdgårdsområde.

Av de undersökta platserna så klassificeras 21 stycken som riskklass 2, vilket innebär stor risk och att området är prioriterat för fortsatta undersökningar.

Tommy Bergman

tommy.bergman@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.