Misshandel spreds på sociala medier – exklusiva kläder avslöjar misstänkt 20-åring

Publicerad

Musikern blev omringad av minst tre andra män som utsatte honom för en förnedrande misshandel, filmade detta och la ut det på sociala medier. När en 20-årig man, med koppling till ett kriminellt gäng som kallas för ”Dödspatrullen”, senare greps i ett annat ärende kunde polisen koppla ihop mannens exklusiva kläder med filmen på sociala medier.

Det var i slutet av augusti som det kom till polisens kännedom om att en förnedrande misshandel spreds på sociala medier där den fick stor spridning.

Den misshandlade mannen är en känd musiker som släppte en låt i somras som bland annat handlar om en gängkonflikt mellan två rivaliserande grupper i västerort.

Ett av gängen såg låten som ett bevis på att han hånade deras gäng, den så kallade ”Dödspatrullen”, och hyllade det andra gänget. Då sökte de upp musikern och omringade honom på öppen gata. Under misshandeln hör man en av gärningsmännen säga att de ska ”visa vad man gör med studiobanditer”.

Sparkar, slag och hån

Musikern tvingades ner på knä och fick motta flera slag och hån, bland annat urinerade två personer på musikerns jacka och han utsattes även för hot från männen runt om honom.

I november greps en 20-årig man med kopplingar till ”Dödspatrullen” med pistol på öppen gata. När polisen i samband med detta sökte igenom hans lägenhet påträffades samma kläder som en av gärningsmännen bar under misshandeln som spreds på sociala medier.

Rivaliserande gäng

I förhör med 20-åringen framgår det att polisen tror att 20-åringen med pistolen från november är samma man som deltog i misshandeln i augusti.

– Det finns en konflikt i området mellan två rivaliserande gäng, och det är inte så svårt att se vilken sida i konflikten den misstänkte står, säger en polis i västerort som tagit del av förundersökningen till SVT, men som vill vara anonym.

När 20-åringens mobiltelefon tömdes på bilder och sms efter gripandet påträffades ytterligare bevis som kan koppla honom till brottet.

20-åringen vägrar samarbeta med polisen, men ur förhörsprotokollet framgår att polisen jobbar utifrån misstanken att han har kopplingar till gänget som kallas för ”Dödspatrullen”.

Märkeskläder

Tack vare att personerna på filmen spred dådet på sociala medier kunde polisen jämföra klädseln som männen har på filmen med de kläder som personerna bar. Bland annat ett märkesskärp som polisen också hittade i 20-åringens hem. I förundersökningen framgår att en dyr tröja låg i torktumlaren och skärpet låg på golvet bredvid sängen.

Den misstänkte är misstänkt för händelsen som rubricerats som olaga tvång, misshandel och hot med skjutvapen. SVT har varit i kontakt med mannens försvarsadvokat som avböjer att kommentera utredningen.

Dömd för vapenbrott

Vi har tidigare rapporterat om att mannen suttit häktad för brottet. Förundersökningsledare Isabelle Bjursten meddelar till SVT den 15 mars att mannens häktning för olaga tvång upphörde i och med att åtal väcktes för det vapeninnehav.

– Han åtalades den 17 januari för grovt vapenbrott och lite andra brott, men inte den videofilmade händelsen. Han dömdes till ett år och fyra månader och har överklagad domen till hovrätten. Under tiden sitter han häktad för vapenbrottet, inte för det olaga tvånget, säger förundersökningsledaren Isabelle Bjursten till SVT.

Är 20-åringen fortfarande misstänkt?

– Japp, han är fortsatt misstänkt. Men han är alltså häktad för det grova vapenbrottet på grund av återfallsrisken, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer