Gatuvåldet minskar men blir grövre

Uppdaterad
Publicerad

Gatuvåldet har minskat i Stockholm de senaste åren, men det blir allt grövre. Nu är det också fler flickor som drabbas, och som utsätter andra för våld. Det visar nya siffror från Södersjukhusets akutmottagning.

De senaste åren har det blivit allt vanligare att enskilda människor blivit så illa misshandlade av en hel grupp förövare, att de tvingats uppsöka akutmottagningen på Södersjukhuset. Det berättar Sören Sanz som är vårdchef för akutintaget på Södersjukhuset.

– Det som har förändrats är att de blivit slagna av fler än en person. De är utsatta för grövre skador i och med att man så ofta använder tillhyggen och vapen av olika slag, säger han.

Färre drabbade av gatuvåld

Den här veckan pågår den första brottsofferveckan i Sverige, där riksdagspolitiker och brottsofferexperter enligt amerikansk modell träffar forskare och brottsoffer. Under måndagen handlade seminarierna bland annat om gatuvåldet. Siffrorna från akutmottagningen på Södersjukhuset visar att färre personer utsatts för gatuvåld de senaste åren. Antalet har minskat från 2000 personer år 2010 till 1500 personer 2012.

Men de som drabbas utsätts för allt grövre våld, ofta av flera personer. Till exempel har det blivit vanligare med sparkar. År 2000 hade sju procent av de kom in till akuten på Södersjukhuset blivit sparkade, en siffra som ökat till 45 procent förra året.

– En spark kan man ju få en hjärnblödning av. En 17-åring som får en hjärnblödning är ju inte friskare än en 70-åring som får en stroke. Hjärnblödning är den absolut vanligaste dödsorsaken när det gäller dödsmisshandel, säger Sören Sanz på Södersjukhuset.

Offren har blivit yngre

De som blir utsatta för gatuvåldet har också blivit yngre. Förra året var 11 procent av offren mellan 15 och 17 år, medan det i början av 2000-talet bara fanns några enstaka fall i statistiken.

Det har dessutom blivit vanligare att tjejer och kvinnor utsätts för gatuvåld.

– Det är andra flickor som är våldsbenägna, som har tagit efter pojkars beteende väldigt mycket. Man ser en skillnad att nästan alla flickor som skadats av andra flickor också har utsatts för personrån, berättar Sören Sanz.

Vuxna måste engagera sig mer

Men vad kan man då göra för att minska våldet? Magnus Lindgren är generalsekreterare i tankesmedjan Tryggare Sverige, som anordnar brottsofferveckan.

– Det handlar bland annat om att öka kunskapen om gatuvåldets konsekvenser, men också om att få fler vuxna att engagera sig. I dag är det i stor utsträckning barn och ungdomar som är ute på våra gator och torg på kvällar och nätter, säger Magnus Lindgren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.