Foto: En så kallad ”garntagg”Visa alla (4)
Visa alla (4)

Gerillaslöjdsfestivalen vill hedra hantverk

Uppdaterad
Publicerad

Idag och imorgon pågår slöjdfestival i Bagarmossen. Där får allmänheten och proffs bland annat dela med sig och lära sig virkning, stickning och garngraffiti.

I Folkets hus i Bagarmossen pågår full aktivitet med att vara kreativ. Under hela helgen, lördagen och söndagen, står hantverk och slöjd i fokus. Det här handlar inte bara om gemenskap och det växande intresset för slöjden, utan också om ett nytt sätt att ta plats i det offentliga rummet och ge uttryck för missnöje på ett fredligt sätt menar arrangörerna.

– Det handlar om att förändra världen med händerna. Att använda garn och det offentliga rummet för att manifestera och ge uttryck för någonting, säger arrangören Frida Arnqvist Engström.

Gerillaslöjd

Begreppet gerillaslöjd är myntat av Frida Arnqvist Engström och används som ett paraplybenämning för att beskriva den rörelse av hantverk på publika platser. I begreppet finns genrer som garngraffiti, craftivism, radikalbroderi, DIY och hantverksaktivism.

– Alla människor har en åsikt, vissa väljer att uttrycka det i en debattartikel eller annan form. Här uttrycker vi det genom garn. Man kan brodera sitt budskap och garngraffiti är relativt nytt, men när du ser garn på stan så väcker det tankar men man blir också glad av att se det, säger Frida Arnqvist Engström.

Kvinnorörelse och garn

Förutom att ge uttryck för sina åsikter menar Frida Arnqvist Engström att det är en kvinnorörelse som måste bevaras och visas upp. För det handlar om historia och ett mänskligt behov av virka och sy sina egna kläder.

– Det här är kvinnor som vill någonting, detta är inte bara en lek, utan vi skapar historia. Garngraffiti startade 2004 i Sverige och har fått en otrolig spridning världen över. Idag kan du på sociala medier nå ut till fler människor genom att tagga en bild på ett träd än att skriva en debattartikel, säger Frida Arnqvist Engström.

Resultatet visas på söndag

Förutom pysslandet ingår också olika workshops och föreläsningar samt filmvisningar. På söndag kommer resultatet av kreativiteten hängas och visas upp i Bagarmossens centrum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer