Giftiga bottnar i Stockholms vatten

Uppdaterad
Publicerad

De giftigaste bottnarna finns i centrala Stockholm, nu kan båtklubbar bli tvungna att stå för en del av saneringskostnaden.

PCB, TBT, kvicksilver, bly, koppar och flamskyddsmedel med mera. Bottnarna i centrala Stockholm är fulla av giftiga ämnen av olika slag. En stor kartläggning av bottenprover visar dock att många ämnen verkar minska något men fortfarande är halterna oroväckande höga.

– Det påverkar de vattenlevande organismerna, och sedan innebär det också att vi inte uppnår så kallad god vattenstatus i Stockholm, säger Maria Pettersson, miljöutredare på miljöförvaltningen i Stockholm stad.

Förbjudet ämne sprids med båtbottenfärg

Vid 33 av 34 platser mäts halter över gränsvärdena av ämnet TBT, ett gift som främst kommer från båtbottenfärg. Ämnet är förbjudet sedan länge men sitter trots det kvar på många båtar. Därför sätter nu miljöförvaltningen krav på båtklubbarna i Stockholm och ger dem tre år på sig att undersöka vad som används på båtarna.

– Och har man giftiga ämnen på sina båtar så får man ta bort dem, då får man blästra båtarna, säger Maria Pettersson.

– Självklart har vi ett ansvar och det är ett ansvar vi ska ta, säger Lars Styffes som är ordförande i Stallmästargårdens båtsällskap vid Brunnsviken.

Kommer behöva sanera bottnar

Just nu håller miljöförvaltningen på att ta fram åtgärdsplaner för alla våra vatten i hopp om att minska gifthalterna. Troligen kommer man att var tvungen att sanera markområden för att få bort delar av giftet, sanering som kan kosta mycket pengar. Men vem som ska stå för kostnaden är enligt Maria Pettersson för tidigt att säga.

– Vi måste utreda den saken vidare, säger hon.

Men kan det bli så att båtklubbarna kan bli skyldiga att sanera där de har sina båtar liggande?

Det kan mycket väl bli så att de blir skyldiga att sanera marken.

Men det är något som Lars Styffe på Stallmästargårdens båtsällskap tycker verkar orimligt.

– Kostnaden kan ju dra iväg ordentligt, och vi är 200 medlemmar och att vi skulle kunna bekosta det själva det är jag tveksam till, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.