Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Statyerna blir svåra att missa när de blänker extra mycket efter att ha rustats upp med påmålat bladguld. Foto: Elis Appelqvist/SVT, Fredrik Sandberg/TT

Glänsande guldstatyer och nyfixade takmålningar – snart firar Stadshuset 100 år

Uppdaterad
Publicerad

Stadshuset har genomgått flera olika restaureringar och som nu växlats upp och ska färdigställas inför 100 års jubileum nästa år.

– Det stora vävtaket har rivits ner och återmonterats, säger Anders Kindberg, fastighetsdirektör på Stadshuet.

Inför sin 100-års dag 2023 har restaureringen av Stockholms stadshus tagit extra fart. Ett 30-tal objekt har byggts om, där bland annat 105 takmålningar har bearbetats och statyer penslats på med bladguld. Men utmaningen låg i taket.

– Det stora vävtaket har rivits ner och återmonterats, säger Anders Kindberg, fastighetsdirektör på Stadshuet.

Linda Laine är kommunikationschef på fastighetskontoret på Stockholms stad. I ett telefonsamtal med SVT Nyheter Stockholm berättar hon om ytterligare projekt på gång.

– Stadshusparken ska även tillgänglighetsanpassas så att rullstolsburna ska kunna komma fram lättare, förklarar Linda Laine.

Hur mycket har det kostat att måla statyerna med guld?

– Förgyllningen har kostat en miljon kronor. Det har använts en gammal teknik, det är inte många som gör det här. Det är bladgult som penslats på, säger hon.

Under coronapandemin när Stockholms stadshus stod utan besökare, passade man på att rigga upp massiva byggställningar för att kunna arbeta på vävtaket. Foto: Robert Ricciuti

Även fontänerna som varit ur funktion ett tag, ska nu kopplas på med vatten från Mälaren istället för dricksvatten som tidigare använts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.