Foto: TT

Sålde fyra år gammal choklad – riskerar vite

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedelsinspektörer från Stockholms stad har under fem års tid och vid flertal besök varnat butiksägaren till en godisbutik i city att de inte får sälja gammalt godis.

En godisbutik i centrala Stockholm har vid flera tillfällen blivit påkommen med att sälja gammalt godis. Exempelvis hittades choklad vars bäst före-datum ha passerat med fyra år.

Livsmedelsinspektörerna har vid dessa upptäckter varnat butiksägaren – men utan resultat.

Nu har kommunen tröttnat. Stockholms stad ansöker i förvaltningsrätten att ett vite på 60.000 kronor ska dömas ut.

”Vi får in jättemycket klagomål”

Emma Nordvik Premfors är en av livsmedelskontrollanterna som besökt godisbutiken för kontroller.

Hon berättar för SVT Nyheter Stockholm att det här ärendet har pågått i fem år. 

– Jag har tappat räkningen på hur många gånger vi har varit där och kollat, men vi får in jättemycket klagomål. Godisbutiken ligger på ett sånt ställe som får mycket kunder. Den nuvarande ägaren tog över verksamheten 2011 och det är sedan dess som klagomålen kommit in, säger hon.

Överväger att stänga ner butiken 

Livsmedelsinspektörerna hade förhoppningar om att vitesföreläggandet skulle verka för att få stopp på den dåliga verksamheten. Men än har det inte fungerat och nu riskerar godisbutiken att stängas ner av kommunen. 

– Vi hoppades att det här skulle fungera som ett hot och få ägaren att anstränga sig lite mer, men det fungerade inte. Vi överväger nu om vi ska stänga ner affären. Flera års varningar, utan resultat.  

SVT Nyheter Stockholm har sökt ägaren till butiken över telefon men han ville bara kommunicera via mejl. Det här är svaret han gav utifrån livsmedelsinspektörernas kontroller och åsikter:

”Livsmedelsinspektörers påståenden stämmer inte verksamheten följer gällande regler. Vitet som de ansökt om saknar grund och är överklagat.”

Påverkar bara kvalité

– Gammalt godis är inte en jättestor hälsorisk, utan det är själva kvalitén på godiset som påverkas. Är det gammalt kommer det smaka annorlunda, exempelvis i choklad så finns det fett och blir det gammalt så smakar det härsket, säger livsmedelsinspektören Mona Bach. 

Utöver gammalt godis har livsmedelsinspektörerna även hittat livsmedel utan spårbarhetsdokumentation och oförpackat livsmedel.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.