I en regional cykelplan fastställer man att cykeltrafiken i länet ska stå för 20 procent av det totala resandet år 2030. För att kunna följa upp kommunernas arbete, i att göra regionen mer cykelvänlig, släpper därför landstinget sitt första cykelbokslut. Den visar att utvecklingen med cykeltrafiken går åt rätt håll, men att det ändå görs för lite.
– Nu ska man ärligt säga att det händer mycket och det har blivit ett helt annat tryck i kommunera att jobba med cykelfrågor, men det går fortfarande för långsamt. För att göra det möjligt att pendla säkert och längre sträckor med cykel behövs bra regionala cykelstråk och här måste alla kommunerna i länet bidra, säger miljö- och regionplanelandstingsrådet Gustav Hemming (C).
Krävs dubbelt så mycket
Under 2014 åtgärdades 25 kilometer på det regionala cykelvägnätet, men enbart 3 kilometer med fullgod standard. För att uppnå ett fullt utbyggt cykelvägnät krävs att minst 50 km årligen åtgärdas till fullgod standard.
– Vi vill ju ha en kraftigt ökad cykelandel i Stockholmsregionen därför att det är ett väldigt bra transportslag. Det är resurseffektivt, det främjar folkhälsa och leder till betydligt minskad trängsel i övriga trafiksystem, säger Gustav Hemming (C).
Det som oftast brister på de utbyggda cykelbanorna, som inte når fullgod standard, är banbredden. Bokslutet visar också att den främsta anledningen till att kommunerna inte gjort tillräckligt med cykelbanorna är bristande ekonomi.
– Från landstingets sida inrättar vi till årsskiftet ett regionalt cykelkansli för att följa upp cykelplanen bättre och att både ge stöd och ligga på kommunerna. Vi klarar inte trafiksituationen i Stockholm med enbart biltrafik och kollektivtrafik när befolkningen växer så snabbt, säger Gustav Hemming (C).
Sammanfattning av bokslutet
I den regionala cykelplanen identifieras ett mål om att cykeltrafiken i länet år 2030 ska utgöra 20 procent av det totala resandet. Målet omfattar alla former av resor, inte bara resor till och från arbete. För att nå målet om ökad cykling krävs åtgärder på bred front. Cykelbokslutet omfattar de regionala cykelstråken som pekats ut i länets regionala cykelplan.
Cykelbokslutet är en viktig grund för att få en samlad helhetsbild av cykeltrafikens utveckling och genomförandet av den regionala cykelplanen. Detta är första gången det regionala cykelbokslutet tas fram, vilket innebär att bokslutet kommer att utvecklas och förbättras över åren. Utvecklingen i länet går åt rätt riktning – antalet cyklister ökar årligen. Det är dock oklart hur nära vi är att nå målet med en cykelandel på 20 procent till år 2030.
Framöver behöver cykeltrafiken följas mer noggrant för att bättre kunna prioritera framtida insatser för ökat cyklande i länet. Flera kommunala cykelplaner, ungefär två tredjedelar, har tagits fram med avstamp i den regionala cykelplanen. Detta är mycket positivt för det fortsatta arbetet med den regionala cykelplanen. Utbyggnadstakten är dock för långsam.
Under år 2014 åtgärdades 25 kilometer på det regionala cykelvägnätet. Den sammanlagda längden på det som åtgärdats med fullgod standard är drygt 3 km. I relation till hela det regionala cykelvägnätet har knappt 0,4 procent åtgärdats till fullgod standard under år 2014. De planerade åtgärderna för de kommande fem åren omfattar genomsnitt cirka 20 kilometer årligen. För att uppnå ett fullt utbyggt regionalt cykelvägnät krävs det att mer än 50 km årligen åtgärdas till fullgod standard.
Det förekommer tyvärr många avvikelser från den regionala cykelplanens utformningsprinciper – både på åtgärdade sträckor och i kommunernas cykelplaner. Det är oftast ekonomiska skäl som ligger bakom avvikelserna, men ibland anser kommunerna att det även är tillräckligt med exempelvis smalare breddmått. Drift och underhåll är viktigt för ett framkomligt och trafiksäkert cykelvägnät. Mindre än hälften av kommunerna uppfyller idag den regionala cykelplanens riktlinjer. Samtidigt är bristande drift och underhåll en vanlig orsak till singelolyckor. Det finns en tydlig förbättringspotential och det krävs generellt mer satsningar på detta. Inte minst för trafiksäkerheten, men även för att kunna uppnå en hög cykelandel året om.
Källa: Miljö-, skärgård- och regionplaneroteln, Centerpartiet i Stockholms läns landsting.