Hit till Ny Gemenskaps lokaler på Södermalm söker sig många bostadslösa människor när temperaturen kryper neråt.
– Vi har kommit hit idag för gemenskapens skull men också för att det är kallt, säger Bosse och Peter som tar en macka och en kopp kaffe på Ny Gemenskaps café och dagverksamhet på Södermalm.
Var sover de som är bostadslösa?
– Soprum, källare och trappuppgångar.
SVT Nyheter Stockholm: Det mesta är ju låst?
– Ja, men de flesta som varit med länge vet hur man gör. Ett annat alternativ är ju att åka nattbuss.
SVT Nyheter Stockholm: Blir man inte avslängd?
– Det beror på om det är en schysst chaufför eller inte.
Finns plats åt alla
Runt om i landet står kyrkor och frivilliga instanser redo och försöker erbjuda varma sovplatser för den som saknar tak över huvudet i kylan. Än så länge vittnar flera aktörer om att situationen är under kontroll.
– Platserna har inte fyllts alls, säger Magnus Helmner som är koordinator för Vinternatt – ett nattöppet akutboende i Stockholm, som i vinterkylan nu också kan ta fram extra platser.
Ingen ska behöva sova ute
Medan staden har tak över huvudet-garanti för hemlösa med tillhörighet i Stockholm, så vänder sig Vinternatt särskilt till EU-medborgare och tredjelandsmedborgare. Härbärget har gott om platser.
– Uppsökare och andra har varit ute för att leta efter folk som är ute och sover på trottoarer, men inte hittat några som inte vet om det här.
Tak över huvudet-garantin
Hemlösa personer som är 20 år eller uppåt och är skrivna i Stockholm kan vända sig till hemlöshetsmottagningen på Östgötagatan 10 om de är i behov av akut nattlogi. Om personalen bedömer att situationen är sådan beslutar de om en insats som ger personen en plats på ett akutboende eller härbärge.
Man kan även ringa till mottagningen över telefon. För att få en plats måste man ta kontakt med mottagningen senast vid midnatt.
En hemlös person kan bara nekas logiplats över natten vid våldsamt eller hotfullt beteende.
Tak över huvudet-garantin gäller enbart personer som har sin tillhörighet i Stockholm stad. Den omfattar alltså inte EU-migranter eller andra kommunmedborgare.
Källa: Stockholms stad