Graffitiväggen Highway räddas inte

Uppdaterad
Publicerad

För drygt trettio år sedan skapades muralmålningen Highway vid Rågsveds centrum. Förra sommaren målades verket över av misstag men trots påtryckningar från graffitivärlden kommer målningen inte att räddas.

Muralmålningen Highway, vid fritidsgården i Rågsved, som anses vara en av världens äldsta graffitimålningar, kommer inte att återställas, skriver mitti. I sommar kan verket försvinna.

– Det måste stoppas, säger Mårten Bergman till mitti som är en av många som försökt att rädda målningen.

Målades över vid en klottersanering

Det var i samband med en klottersanering förra sommaren, som verket av Still Heavens Only Force (SHOF) av misstag målades över.

Nu har stadsbyggnadskontoret gjort bedömingen att övermålningen är bygglovspliktig och måste åtgärdas. Som åtgärd kommer fastighetsägaren, Rågsved Fastighet AB, återställa fasaden till hur den såg ut innan Highway målades, enligt tidningen.

– Det är ett kulturarv, det går bara inte att måla över. Ställer sig någon där och målar så får man stoppa det, säger Mårten Bergman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.