Till vänster ser man hur hotellet såg ut när det var nytt, 1874, till höger hur det ska se ut. Foto: Grand Hôtel/Magnus Mårding

Se bilderna på Grand Hotel – förr och i framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Den ikoniska Stockholmsbyggnaden har ändrat utseende många gånger under sina 143 år, och nu är det dags igen. Med nya fasaden går man delvis tillbaka till ursprunget.

När Grand Hotel stod klart 1874 var det en pampig byggnad med betydligt fler krusiduller och dekorationer i stuckatur än dagens avskalade klassicism.

Så här såg Norrström ut 1874, precis som idag låg Slottet och Grand på varsin sida vattnet. Men i stället för Vaxholmsbåtar ligger vedskutorna på rad. Foto: Grand Hôtel

Huset har bytt utseende många gånger, bland annat har man byggt till flera våningar. Nu ska fastigheten byggas om igen, och det kommer att bli en blandning mellan det gamla och det nya.

1934 var det glest mellan bilarna utan mest häst och vagn på väg längs kajerna. Foto: Grand Hôtel

– Med den nya fasaden vill vi berätta Grand Hotels historia. Med hjälp av den dokumentation som finns över de förändringar som huset genomgått, har vi tagit fram det bästa ur varje epok, säger Pia Djupmark, VD på Grand Hotel.

Så här ska det ut se ut 2018. Foto: Grand Hôtel

Bakom ritningarna står bland andra arkitekten Per Kallstenius, som är före detta stadsarkitekt i Stockholms stad.

– Det är få klassiska byggnader i Stockholm som ändrat utseende på samma radikala sätt som Grand Hotel har gjort. Med en återställd och förnyad fasad är det inte bara Grand Hotel som tydliggör sin historia, det ger även ett mervärde för Stockholms stadsbild och omkringliggande byggnader, säger arkitekten Per Kallstenius.

Grand som det ser ut idag. Foto: Magnus Mårding/Grand Hôtel

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.