Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detta året blev det studentkaos på Medborgarplatsen i Stockholm – men grannar menar att liknande scener utspelat sig tidigare. Se scenerna förra året i Fatbursparken. Foto: Privat

Grannar vittnar: Studentkaoset runt Medborgarplatsen har pågått i flera år

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan utbröt kaos på Medborgarplatsen efter ett studentutspring. Skolan slog från sig ansvaret, men nu vittnar boende i området om att det urspårade firandet varit återkommande i flera år – och att skolledningen känner till problemen.

Det var i torsdags som elevernas firande urartade, bland annat genom att det kastades Pommacflaskor och mjöl på torget och på studenter. Lokala näringsidkare drabbades ekonomiskt och tvingades städa upp. Restaurangpersonal berättade att de inte hade fått någon information om utspringet på förhand och händelsen har polisanmälts som nedskräpning.

Thoren Business School, även kallad Affärsgymnasiet, hade sitt utspring vid torget. Rektorn Malin Bragnér har tidigare uppgett för SVT att skolans elever ”skötte sig jättefint”.

Grannen: ”Det är förskräckligt”

Men Inger Moström som bor vid intilliggande Fatbursparken hävdar att studentkaoset varit återkommande på skolan under tidigare år.

– De har tidigare firat i parken i många år och det har varit samma beteende med Pommac, mjöl och senap som hällts på studenterna. Det är förskräckligt och jag vet inte varför skolledningen inte gjort något åt det.

Skolan hävdar ju att det inte är deras egna elever som orsakar stöket?

– Men det är ändå skolan som har ansvar för studentavslutningen. Vi är många som bor här som har drabbats och reagerat.

Skolan tvingades flytta utspring – på grund av nedskräpning

Enligt stadsdelsförvaltningen Södermalm har Thoren Business School tidigare haft tillstånd för utspring i Fatbursparken men nekats det i år. Istället hänvisades de till Medborgarplatsen. Avslaget berodde på nedskräpning som varit svår att städa upp.

Malin Bragnér, rektor på skolan, bekräftar att det förekommit problem tidigare men vill inte gå in på detaljer om det. Hon visar dock ett mejlutskick inför utspringet där skolan informerar elever och anhöriga om att mousserande drycker, ketchup, mjöl och annat är förbjudet att spruta på studenterna.

– Man kan ta ansvar för sina egna studenter men deras anhöriga måste ta ansvar för de som uppvaktar. Men jag beklagar och tycker det är jättetråkigt. Jag var själv ute och städade torget med min personal, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör restaurangägaren på Medborgarplatsen om 2024 års studentkaos. Foto: Henrik Montgomery/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.