Ylva Nybäck är en av de som protesterar mot utbyggnaden av Bromma kyrka. Rundhuset är från 1100-talet. Foto: SVT

”Inte rätt mot kommande generationer”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att församlingen fått alla tillstånd från olika myndigheter upphör grannarna inte med protesterna. Bromma kyrka som är mycket populär för bröllop och begravning är också den äldsta kyrkan i Stockholm.

– Det är inte rätt mot kommande generationer att ändra på Stockholms äldsta kyrka igen, säger Ylva Nybäck.

Ylva Nybäck som bor i närheten av Bromma kyrka ger sig inte. Hon har samlat in över 500 namnunderskrifter mot en utbyggnad av den gamla 1100-talskyrkan. Och hon protesterar med sina banderoller på olika håll i Stockholmsområdet. Men det har inte hjälpt, alla instanser har godkänt bygget.

– Ett sådant här kulturarv måste kunna bevaras precis som det är, och inte som vi ser det, förstöras genom att man bygger en fjärde utbyggnad, säger Ylva Nybäck.

Kyrkoherden i Bromma församling, Torbjörn Gustavsson, som drivit igenom ombyggnaden, säger att han kan förstå oron men säger att de äldre delarna av kyrkan inte ska påverkas.

– Den enda delen av kyrkan som påverkas är från 1968, säger Torbjörn Gustavsson.

Populär bröllopskyrka

Bromma kyrka som är den tredje mest utnyttjade kyrkan för bröllop och begravning i Stockholmsområdet ska byggas ut med 44 kvadratmeter. Församlingens tanke är att den nya utbyggnaden ska göra det enklare för den stora mängden besökare i den lilla kyrkan.

I utbyggnaden ska besökare få tända ljus, vilket annars bara är tillåtet under gudstjänster på grund av brandregler och kulturminnesmärkta målningar.

– Där kan man få dra sig tillbaka och där man också få komma till kyrkan även om det är en förrättning inne i själva kyrkorummet, säger kyrkoherde Torbjörn Gustavsson.

Handikapphiss

Ylva Nybäck ser utbyggnaden som onödig och vill inte heller att entrén till kyrkan flyttas, vilket blir resultatet med den nya utbyggnaden, men hennes protester har inte vunnit gehör.

Men trots det – Ylva rullar bara ihop banderollen tillfälligt och planerar nya protester. Hon vill bevara kulturavet så orört som möjligt.

Mer om Bromma kyrka:

Bromma kyrka är en så kallad rundkyrka och räknas som en av Stockholms äldsta byggnader. Kyrkan uppfördes under 1100-talets andra hälft.

Från början fanns bara rundhuset och ett kor på den östra sidan.

Vid mitten av 1400-talet uppfördes långskeppet och sakristian i gråsten.

I slutet av 1600-talet genomfördes ett flertal förändringar på kyrkan. Då fick kyrkan bland annat sitt nuvarande tak och tornspira. Norr om sakristian uppfördes år 1703 ett gravkor.

Vapenhuset kallas kyrkans huvudingång. Denna byggnad byggdes åren 1966–1968 i samband med att kyrkans grund förstärktes. I och med det byggdes även vid den norra sidan ett källarplan som innehåller sakristia, kyrkvärdsrum, samlingsrum och förråd.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.