Kyle Coble letade efter köksprylar och hittade en del. Foto: Tove Tikkanen Jönn/SVT

Gratis prylar ska få studenter att återbruka mer

Publicerad

Studenter som är i behov av möbler och andra prylar inför terminsstart har nu möjlighet att göra stora kap – helt gratis.

På Valhallavägen hittar man Popup Återbruk, ett mobilt återbruk som cirkulerar runt i Stockholm. Projektet är ett samarbete mellan Stockholm Vatten och Avfall och Kungliga Tekniska högskolan. Med samarbetet vill parterna få studenterna att välja att återbruka mer.

– Vi hoppas att många nyinflyttade studenter hittar saker att inreda sitt nya studenthem med i vår popup. Med Popup Återbruk vill vi uppmuntra återbruk av prylar och inredning och samtidigt ge alla en tankeställare kring hållbar konsumtion, säger Karin Sundin, teknisk utredare på Stockholm Vatten och Avfall.

Mobila containrar 

Med hjälp av två mobila containrar kan invånarna lämna in kläder och husgeråd som de inte längre behöver, som någon annan kan ha nytta av. 

– Ofta kommer utbytesstudenter till ett nästintill tomt rum som de måste fylla. De kanske stannar en termin och köper nytt till sina hem. Det är ganska onödigt när det finns så mycket saker som vi bara kastar, säger Karin Sundin.

Personal från Stockholm Vatten och Avfall finns på plats för att ta hand om det som kommer in. De hjälper till med sortering till återbruk och återvinning. De tar även emot farligt avfall som målarfärg och batterier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.