Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Gravplatser för muslimer snart slut i norra länet

Publicerad

Enligt en ny undersökning råder det stor brist på begravningsplatser för muslimer i norra länet.

Enkätundersökningen görs av Stockholmsregionens samarbetsorgan i begravningsfrågor, SSIB, och är inte helt färdig än. Men de insamlade svaren visar en brist på begravningsplatser i norra och nordvästra länet, det rapporterar P4 Stockholm.

– Jo, det är ett stort problem bristen på platser. De flesta som bor norrut i Spånga där finns det inga platser längre. I Råcksta kommer det att räcka till oktober sen vet de inte var de ska begrava sina avlidna, säger Mohammed Laallam som driver en muslimsk begravningsbyrå i Haninge till P4 Stockholm.

Det finns planer på att bygga ut och skapa 10 000 kistgravplatser i Järva men det kan komma att dröja flera år.

På SSIB menar man att det saknas samordning kring frågan om muslimska gravplatser.

– Platser har vi ju runt om. Här i Huddinge finns det platser så det räcker i 30-40 år till. Men för att få en jämnare fördelning så att folk på norra sidan inte behöver åka söderut och där de muslimska trosbekännarna bor så ska det finnas en begravningsplats för dem, säger Christer Pettersson som är ordförande för SSIB till P4 Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.