I klippet hör du trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP), berätta om planerna för fler infärgade cykelbanor i Stockholm. Foto: Frida Jareteg

Här blir cykelbanan grön – ny asfalt ska öka säkerheten

Publicerad

Försöken att måla cykelbanor har hittills inte varit särskilt lyckade. Nu testas en alldeles ny typ av asfaltsfärgning på Södermalms cykelbanor – som ska hålla i lång tid framöver.

Det är sträckan mellan Danvikstull och Londonviadukten som nu pryds av mossgrön asfalt. Det är ett högtrafikerat cykelpendlingsstråk med cirka 5 000-8 000 cyklister varje dag. Men utrymmet delas med fotgängare som går längs med cykelbanan och korsar vid flera punkter.

Den 500 meter långa sträckan har kostat staden fyra miljoner kronor. Tekniken med ingjutning av färgen i själva asfalten ska göra att cykelbanorna behåller sin färg i många år framöver.

Här kan fler cykelbanor bli gröna – hör trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) om planerna i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.