Attraktionen Insane på Gröna Lund. Foto: TT

Gröna lund stänger karusell efter dödsfall i Spanien

Uppdaterad
Publicerad

Nöjesparken Gröna lund stänger åkattraktionen Insane tills vidare. Det efter att en 18-åring dött efter en olycka i en liknande attraktion i Spanien.

I går eftermiddag ramlade 18-åringen från Island ur attraktionen, som kallas Inferno och finns i nöjesparken Terra Mitica i spanska Benidorm. Anledningen tros vara att säkerhetsbältet gick sönder, skriver Daily Mail.

Tonåringen var på semester med sin far, bror och en vän när olyckan var framme. Han bröt flera ben och skadade huvudet i fallet och avled sedan i ambulansen, när hjärtat stannade. Både i Finland och i Stockholm, på Gröna lund, finns en liknande attraktion, tillverkad av samma företag som Inferno. I Finland kallas den Kirnu och på Gröna lund Insane. De hålls nu stängda.

– Vi fick reda på att den här tragiska olyckan hade skett i går. Vi blev väldigt chockade och eftersom det är oklart vad som har hänt, tar vi det säkra före det osäkra och håller Insane stängd tills vi vet mer, säger Annika Troselius, informationsansvarig på Gröna Lund.

Vilka andra åtgärder vidtar ni?

– Vi har tät kontakt med tillverkaren och innan Insane öppnas igen kommer vi att beställa extra besiktning, säger Annika Troselius.

Skulle något sådant här kunna hända på Gröna lund?

– Det spekulerar jag inte i. Vi har aldrig varit med om något liknande. Vi har dagliga kontroller, veckovis kontroller och årsvis kontroller, som både vi och oberoende kontrollanter gör. Vi sätter alltid säkerheten först och skulle aldrig öppna en karusell som inte är säker, säger Annika Troselius.

Förra sommaren fastnade åtta personer uppe i luften under 20 minuter när Insane stannade. Även i maj i år stannade den, då satt sju personer fast i cirka en halvtimme, skriver Aftonbladet.

Peter Andersson, säkerhetschef på Gröna Lund, säger till ABC att man inte kommer att öppna INsane förrän man vet vad som orsakade olyckan i Spanien. Men han tror att svaret kan komma inom ett par dagar.

– Jag blev verkligen ledsen, säger han angående nyheten om den spanska dödsolyckan.

– Blev du orolig?

– Ja, lite orolig, det blev jag. Men vi sätter säkerheten främst och gör ytterligare en säkerhetskontroll med nya ögon och annan personal, för att se till att det här verkligen är säkert.

Den spanska nöjesparken, Terra Mitica, öppnades 2000 och Inferno 2007. Ingen som arbetar på Terra Mitica har velat kommentera händelsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.