Gruvan är en av de utställningar som har funnits längst på Tekniska muséet. Den öppnade redan år 1938 och har länge gett en historisk inblick i hur gruvindustri bedrivits genom tiderna. I höstas stängde man utställningen för att renovera och bygga till nya delar – och nu är Gruvan återigen redo att ta emot besökare.
Via en ny ingång tar man sig direkt in i ett kontrollrum i en modern gruva, med bland annat spel och kartor över gruvbrytning.
– Fram till 1960-tal har vi haft en utställningsmiljö och tiden därefter har vi haft en modern utställning. Nu har vi även byggt upp en arbetsmiljö som den kan se ut i dag. Vi har byggt en realistisk gruva, säger utställningsintendenten Lars Paulsson, och fortsätter:
– Vi tycker att det är viktigt att prata om varför vi har gruvor över huvud taget och vad de här mineralerna och metallerna används till.
I den moderna delen finns nya effekter som sprängningar och en simulator i form av en fordonshytt, med vilken man kan köra omkring i smala gruvgångar.
Dåtid möter nutid
Utställningen går tillbaka 900 år i tiden och som besökare väljer man själv i vilken riktning man vill gå. Den äldre ingången, som via en trappa tar en ned i den riktigt gamla gruvmiljön, finns kvar.
– En del har uppfattat mörkret i den gamla delen som läskigt, och det kan ha blivit ännu läskigare nu. Vi har lagt till effekter och dockor som nästan ser verkliga ut, säger Lars Paulsson.
Mikael Damberg, närings- och innovationsminister, inviger utställningen på torsdagskvällen. Men det är först på lördag som dörrarna slår upp för allmänheten.
– Det är jättespännande att det här kommer till stånd. Det är många barn och ungdomar som kanske aldrig har varit i eller upplevt en gruva. Vi har femton aktiva gruvor i Sverige som betyder mycket ekonomiskt och för vår tillväxt, men faktiskt också för den hållbara omställningen. Vi behöver nya och smartare material för att bygga nya smarta städer, smarta transportlösningar och vindkraftverk, säger Mikael Damberg.