Höstlovet på Nordiska museet präglas av den spökliga högtiden Halloween. Modiga barn kan söka äventyr på museets spökliga aktiviteter hela lovet. Foto: Nina Varumo/Nordiska museet

Guide: Detta kan du göra i länet under höstlovet

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i oktoberrusket kommer höstlovet och ger Stockholms skolbarn lite efterlängtad ledighet. Men hur ska man utnyttja den? SVT Nyheter Stockholm listar tips på aktiviteter.

Skolorna har stängt och tusentals barn och ungdomar har en hel vecka att fylla med – ja, med vad då? Höstlovet, eller läslovet som det också kallas, lämpar sig bra för en god bok, men när hjärnan tröttnat kan det vara välkommet med ett avbrott. Då finns det en rad möjligheter för barn och vuxna att hitta på något kul i stan.

Spökjakt på Junibacken

Den som är sugen på att höja pulsen kan bege sig till Djurgården och Junibacken, där ett gäng med spöken gömt sig. Varje barn som hjälper till att hitta alla får en liten present. Den kreativa får även chans att tillverka ett eget spöke att ta med hem.

Halloween i museets korridorer

Om man inte kan få nog av kusligheter är ett hett tips att bege sig till Nordiska museet under lovet. Här kan man lyssna på spökhistorier, lösa kluriga uppdrag och skapa egna halloweendekorationer. Är man riktigt äventyrslysten kan man vandra genom ett mörkt museum där farsoter härjar...

Prova 1700-talskläder och bläddra i gamla serietidningar

På Stadsmuseet kan man botanisera bland mängder av spännande aktiviteter. Här kan du slå dig ner och bläddra i gamla serietidningar: Agent X9, Starlet, Tarzan och gamla hederliga Kalle Anka. Lika kul för barnen som för vuxna nostalgiker.

Vill man förflytta sig längre bak i tiden kan man pröva kläder från 1600- och 1700-talen uppträda på teaterscenen.

Och under tisdagen finns chansen att följa med Jack och hans vänner, från de populära barnböckerna, på en magisk tur runt Gamla stan.

En resa genom ABBA:s karriär

Museet som till hundra procent är tillägnat ABBA har öppet hela höstlovet. Här kan man se historien om popgruppen i museets biograf, eller lära sig om bandet i barnquizet. Alla deltagande barn får ett pris från shopen.

Prova på ringette – på rink med ring

Ringette kan enklast beskrivas som ishockey, fast med pinne istället för klubba och ring istället för puck. Under höstlovet kan nyfikna vintersportare prova på den fartfyllda sporten på Ulriksdals IP i Solna. Viss utrustning finns att låna, men ta med skridskor, hjälm och vantar.

Upptäck dinosaurier på Tom Tits

Vågar du kika in i Deinonychus stora gap och stirra det enorma rovdjuret Tyrannosaurus Rex i vitögat? Utställningen Dinosauria visas på Tom Tits i Södertälje hela höstlovet, fram till och med 1 november.

Konstkollo i Tensta

Tensta konsthall arrangerar konstkollo med aktiviteter för barn och unga mellan 12-15 år under höstlovet. Bland annat kommer barnen få jobba utifrån Åke Hodells olika verk. Se mer i videon nedan.

Hela listan över aktiviteter kan man se på Visit Stockholms hemsida. Där finns även information om tider, hur man bokar och eventuella kostnader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.